Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Řídím, piju nealko pivo!

PLZEŇSKÝ KRAJ – Dopravně preventivní akce probíhá celé prázdniny.  

Jeden z obdarovaných Jeden z obdarovaných "vzorných" řidičů byl i v Plzni
     Mnoho řidičů se již v minulosti mohlo na našich komunikacích setkat s neobvyklou policejní hlídkou, která byla doprovázena promotéry Českého svazu pivovarů a sladoven v modrých vestách a zástupcem regionálního pracoviště BESIP. Již po několik let je totiž i v našem kraji realizována celorepubliková dopravně preventivní akce "Řídím, piju nealko pivo!". Cílem akce je ovlivnění řidičů ve vztahu k požívání alkoholických nápojů. Řidiči by si měli uvědomit, že alkohol za volant nepatří a je spousta dalších alternativ, které mohou využít, aniž by se dostali do rozporu se zákonem. Promotéři při akci předají řidičům, kteří úspěšně podstoupí s negativním výsledkem dechovou zkoušku na zjištění přítomnosti alkoholu v dechu, nealkoholické pivo a alkoholtester.
 
     Akce jsou plánovány plošně v celém Plzeňském kraji na jednotlivých územních odborech a městském ředitelství. Řidiči se již setkali v prvním prázdninovém týdnu s promotéry a dopravními policisty v Plzni, hned v dalších dnech u Bdeněvsi a minulý týden v Křenovech na Domažlicku. Akce je dále plánována do Štěpánovic na Klatovsku, do tachovského Boru a s malou obměnou akce je počítáno v Rokycanech, kde se zaměříme na cyklisty a s tím spojenou kontrolu zákazu požívání alkoholických nápojů.
 
     Rádi bychom touto cestou ovlivnili vývoj dopravní nehodovosti. Je všeobecně známo, že je řidič pod vlivem alkoholu nebezpečím nejen pro sebe, ale i pro své okolí. Alkohol nemá vliv jen na chování, ale i na koordinovanost pohybů, rychlost reakcí, periferní vidění a další schopnosti, které je nutné při řízení využívat.
 
Do konce června letošního roku došlo na území Plzeňského kraje k 1471 dopravním nehodám. Skoro při každé dvanácté nehodě bylo zjištěno požití alkoholu - u 126 řidičů. Největší počet nehod pod vlivem alkoholu byl v době, kdy řidičům „kolovalo“ v těle množství vylučující způsobilost, což odpovídá množství přesahující 1 promile (z uvedených 126 měla skoro stovka řidičů nad 1 promile).  
 
 
por. Bc. Jana Tomková
20. července 2015
 

vytisknout  e-mailem