Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policejní bezpečnostní opatření před vánočními svátky

Jako každoročně před vánočními svátky pražská policie zesílí bezpečnostní opatření týkající se bankovních domů, ale nejenom jich.  

Policisté se v rámci hlídkové činnosti více zaměří na ochranu vytipovaných peněžních ústavů a kontrolu osob pohybujících se v jejich blízkosti. Vlastní preventivní opatření si u některých jednotlivých poboček zajišťují i samotné bankovní domy, na základě úzké spolupráce pražských kriminalistů s Českou bankovní asociací.

V loňském roce se rovněž osvědčilo zaměření policie na bezpečnost při svozech tržeb z obchodních domů a s tím související převozy peněz z bankovních ústavů a k bankomatům. Trestná činnost v souvislosti s přepadáváním těchto míst v předvánočním období tradičně zaznamenává mírný vzestup, policisté proto ve spolupráci s bezpečnostními pracovníky obchodních řetězců učiní i letos potřebná preventivní opatření.

Počet loupežných přepadení v Praze posledních několik let klesá. V roce 2014 kriminalisté řešili celkem 394 případů, ze kterých jich objasnili celkem 218, což znamená pětapadesáti procentní úspěšnost. V tomto roce pražští policisté do konce října evidují celkem 231 přepadení a letošní objasněnost se pohybuje na stejné úrovni jako loni. Přesná čísla budeme však znát až na začátku příštího roku.  Ze statistik zatím vyplývá, že loupežná přepadení v bankovních a poštovních ústavech mají na svědomí ve většině případů jednotlivci.

 V roce 2014 policisté vyšetřovali 12 případů loupeží v peněžních ústavech, přičemž 8 skutků (66,7%) se jim podařilo úspěšně objasnit. V letošním roce pak evidují k dnešnímu dni 5 loupežných přepadení a prozatím se jim podařilo ve třech případech dopadnout pachatele. Na všech dosud nevyřešených případech kriminalisté i nadále intenzivně pracují. Rostoucí podíl na objasněnosti loupeží v bankovních domech v metropoli má nejen široká veřejnost a policie, ale rovněž aktivní přístup jednotlivých bank v otázce jejich bezpečnostních opatření.

„I když jednotlivé bankovní domy mají vlastní bezpečnostní opatření, jedno mají společné - snížení hotovosti na jednotlivých pokladnách. Lupiče od páchání přepadení pak velice často odrazuje nejen vysoký trest hrozící za tento trestný čin, ale i nevelké částky takto získané. Z předchozích statistických informací je patrné, že se daří objasnit tento druh trestné činnosti, a to také díky aktivní spolupráci s bezpečnostními odbory jednotlivých bank. Pražská policie intenzivně spolupracuje s Českou bankovní asociací, což velice přispívá k efektivitě objasňování této trestné činnosti.“ konstatoval mjr. Mgr. Jiří Zábrodský, vedoucí 2. oddělení Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, jehož tým kriminalistů se zabývá objasňováním loupežných přepadení v metropoli.

O tom, že tato bezpečnostní opatření mají smysl, jsme se přesvědčili loni. Zde jsou dva případy, které kriminalisté museli v předvánočním období řešit.

http://www.policie.cz/clanek/lupu-si-uzili-pouze-ctyri-dny.aspx

http://www.policie.cz/clanek/loupezne-deja-vu-objasneno.aspx

por. Bc. Jan Daněk – 8. 12. 2015

vytisknout  e-mailem