Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Loupežné déjá vu objasněno

Obviněný měl v merku stamilióny. Jeho plán ale překazili kriminalisté dřív, než ho stihl uskutečnit. Teď mu hrozí až patnáct let. 

V roce 2002 došlo v Evropské ulici v Praze 6 k loupežnému přepadení vozu bezpečnostní agentury, které je dnes známo spíše pod pojmem „loupež století“. Pachatelé si tehdy násilně přisvojili 154 miliónů.
 
Podobného „kousku“ se chtěl letos, na začátku prosince dopustit šestadvacetiletý mladík. Ten měl „zálusk“ na hotovost v podobné výši. Proto se pokoutně dostal ke kontaktu přímo uvnitř jedné bezpečnostní agentury. Od toho se snažil jednak získat informace o přepravě peněz, a navíc ho přimět ke spolupráci. Mladíka zajímalo především to, v jakém předvánočním termínu bude bezpečnostní agentura transportovat nejvyšší, a tedy pro něj nejzajímavější sumu. O věrohodnosti plánu se svůj kontakt snažil přesvědčit především tím, že mu dokladoval připravenost a odhodlanost loupež spáchat. Proto avizoval, že již opatřil vozidlo odpovídající typem a vzhledem autům, která používá bezpečnostní agentura. Stejně tak již disponoval převleky, parukami, plynovou střelnou zbraní a maskami. Navíc tomuto pomocníkovi slíbil nemalý finanční podíl z uloupených peněz, pokud se loupež podaří. Avšak, jak říká staré dobré pořekadlo, nekřič hop, dokud nepřeskočíš.
 
Je totiž všeobecně známo, že policisté v předvánočním období zintenzivňují svou činnost tak, aby v maximální možné míře předcházeli trestné činnosti. Mezi tu se samozřejmě řadí i loupežná přepadení, která lze, s ohledem na vzrůstající tržby v obchodech, a potřebu zákazníků disponovat odpovídající finanční hotovostí, předpokládat. A takováto preventivní obezřetnost ze strany kriminalistů se zjevně vyplatila.
 
Ti operativně pátrací činností zjistili, že někdo připravuje takzvaně „velkou ránu“. A na detektivech krajského ředitelství bylo vypátrat kdo, kdy a kde. Hned v prvopočátku se kriminalistům podařil zjistit předpokládaný termín loupeže. To je ale nijak nepotěšilo, neboť se ukázalo, že mají maximálně týden na to, této loupeži zabránit. Nicméně, muži zákona neklesali na mysli, a pro zdárné vyřešení případu vynaložili maximální úsilí, ostatně jako vždy. Doslova dnem i nocí se pídili po sebemenší indicii, která by je v prošetřování případu posunula byť o sebemenší kousek dál. A tímto mravenčím způsobem se dostali „na kobylku“ shora zmiňovaného šestadvacetiletého mladíka.
 
Toho následně zadrželi, a na základě shora popsaných zjištění obvinili z trestného činu loupeže, ve stadiu přípravy, za který mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na patnáct let.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 23. 12. 2014

vytisknout  e-mailem