Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Lupu si užili pouze čtyři dny

Dvanáctého prosince uloupili se zbraní v ruce statisíce korun. O čtyři dny později si pro ně přišla zásahovka. 

V sobotu, třináctého prosince jsme informovali o loupežném přepadení, kterého se tehdy neznámí pachatelé dopustili o den dříve u nákupního centra Park Hostivař. Konkrétně v páteční podvečer, nedlouho po půl sedmé, si dva maskovaní muži počíhali na pracovníky bezpečnostní agentury. Ty pak se zbraní v ruce připravili o kufr s několika set tisícovou hotovostí. S ohledem na výši škody a zjevnou nebezpečnost pachatelů si prošetřování události převzali do své kompetence kriminalisté krajského ředitelství, konkrétně druhého oddělení, zaměřeného na ty nejzávažnější případy loupeží. Ti, ve spolupráci s výjezdovou skupinou zajistili na místě přepadení celou řadu biologický, pachových a dalších stop, které následně pečlivě vyhodnotili. Pak přišla na řadu ryzí detektivní práce. Při té kriminalisté využili všechny dostupné operativně pátrací možnosti, které je posléze přivedly na stopu nikoliv dvojice, ale trojice osob, podezřelých z tohoto trestného činu. Ty pak zadržela šestnáctého prosince zásahová jednotka. Bylo totiž na místě pracovat s předpokladem, že zbraně, které lupiči použili při přepadení, použijí i při zadržování. K tomu ale naštěstí nedošlo, a to především díky profesionální práci právě pražské zásahovky.
 
Následné detailní prošetřování ukázalo, že hlavním aktérem loupeže je třicetiletý Čech. Ten nejprve oslovil svého kamaráda, kterému „zvěstoval“ svou myšlenku spáchat loupežné přepadení. Tohoto kamaráda si ale nevybral náhodou. Jednalo se totiž o sedmadvacetiletého mladíka, který „shodou okolností“ pracoval u bezpečnostní agentury. A třicetiletý muž celé loupežné přepadení původně plánoval především s  ním, avšak pouze do určité doby. Jakmile hlavní aktér získal veškeré potřebné informace, hodil kamaráda přes palubu, a loupež spáchal s jiným, jednatřicetiletým souputníkem, aniž by to svému kamarádovi předem řekl, a do akce ho přizval.
 
Nicméně, jak již bylo shora popsáno, hojného života, se statisíci v kapse si lapkové neužili dlouho. Oba muže (30, 31) po zadržení vyšetřovatel obvinil z trestného činu loupež ve spolupachatelství, za což jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dvanáct let. Ušetřen obvinění nezůstal ani sedmadvacetiletý kamarád lupičů. S tím vyšetřovatel zahájil úkony trestního řízení pro trestný čin loupeže ve stadiu přípravy, kdy mu hrozí trest ve stejné délce, jako lupičům samotným.
 
Na závěr nesmím opomenout zmínit, že kriminalisté u obviněných a při domovních prohlídkách zajistili sedm set tisíc korun, tedy valnou většinu uloupených peněz.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 22. 12. 2014

vytisknout  e-mailem