Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

1. října, mezinárodní den seniorů

Kdy jindy bychom měli myslet na bezpečí jedněch z nejzranitelnějších? 

IMG-20210930-WA0012.jpgK dnešnímu dni, kdy si významný den seniorů připomínáme, spouštíme zároveň informační kampaň „Pomáháme seniorům, chráníme seniory“ podporovanou z Programu Ministerstva vnitra v oblasti prevence kriminality. Ta je zaměřena na zranitelnou skupinu obětí v seniorském věku.  Senioři bývají častým terčem podvodníků, ale i násilných útoků. Počet podvodných pokusů, kdy se pachatelé snaží obohatit na seniorech, navíc v posledních měsících opět stoupá.

Jen v loňském roce se pachatelé  pokusili seniory okrást o bezmála 48 milionů korun, v letošním roce se jedná již o 17, 5 mil. korun. Za prvních devět měsíců tohoto roku evidujeme již 250 trestných činů namířených proti zranitelným osobám ve vyšším věku. 

Kampaň bude realizována v podzimním období na celém území ČR a za hlavní cíl si klade informovat seniory o účinných postupech k ochraně vlastního majetku či osobní integrity. Seniory budeme přímo oslovovat v rámci regionálních preventivních aktivit, nabídneme ale také přehled projektů, které seniorům a jejich blízkým poslouží jako cenný zdroj informací pro osobní bezpečí.

V následujících týdnech budeme postupně zveřejňovat sérii popisů jednání, tzv. modů operandi, kterých se pachatelé na seniorech nejčastěji dopouštějí. Typům podvodného jednání stále vévodí tzv. příběh „VNUK“, tedy případ, kdy je senior kontaktován podvodníkem, který velmi propracovaným způsobem vmanipuluje svoji oběť do komunikace, získá její důvěru a přesvědčí ji, že je rodinný příslušník a nutně potřebuje okamžitou finanční výpomoc.  Často využívanou je také legenda „SLUŽBY“, kdy podvodníci nabízejí „výhodné“ služby a produkty ve snaze prodat předražený výrobek nebo se vloudit do obydlí seniora, kde chtějí krást. Nejvíce útoků s využitím nejrůznějších podvodných legend v letošním roce evidujeme na území hl. m. Prahy a v Ústeckém kraji.

Témata budeme zveřejňovat postupně na našich sociálních sítích a webových stránkách a distribuovat je budeme také prostřednictvím našich preventistů přímo k seniorům. Jako komunikační nástroj jsme zvolili také zpravodaje měst a obcí a tištěná média, která jsou cílové skupině většinou blíže než komunikace v online prostředí.

Témata ke komunikaci:

„Na začátek informační kampaně připomeneme známý, ale bohužel stále velmi aktuální audiospot s tzv. navolávacím telefonátem, který věrně popisuje reálné případy, kdy se pachatel vydává za vnuka s cílem okrást seniory, a k tomu základní bezpečnostní desatero, jak se chovat bezpečně a nenechat se napálit,“ popisuje zahájení informační série vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia ČR plk. Zuzana Pidrmanová

DESATERO OSOBNÍ BEZPEČNOSTI:

  • Nikoho cizího si nepouštějte domů.
  • Jakmile otevřete dveře a začnete debatovat, dáváte podvodníkovi šanci, aby se dostal k Vám domů. Nezapomínejte na to, že tito lidé dovedou být velmi přesvědčiví.
  • Nevěřte dojemným historkám a příběhům. Vezměte si čas na rozmyšlenou a informace si ověřujte.
  • Nikdo Vás nemůže nutit, abyste cokoliv řešili, podepisovali a hned se rozhodovali v časové tísni. Vždy se raději poraďte s někým z rodiny nebo známým. Berte si čas na rozmyšlenou a kontakt, na který se Vy nebo Vaše rodina můžete obrátit.
  • Neuzavírejte žádné smlouvy po telefonu. Nesdělujte žádné citlivé informace po telefonu, nezasílejte nikomu přístupové kódy. Žádný z poskytovatelů služeb ani bankovní instituce po Vás nikdy obdobné procesy požadovat nebudou.
  • Bytové/domovní dveře vybavte kukátkem a bezpečnostním řetízkem.
  • Pokud žijete sami, označte poštovní schránku nebo dveře společným příjmením (neuvádějte pouze Novák nebo Nováková, ale raději Novákovi). Případný pachatel tak nebude vědět, zda bydlíte sami.
  • Neposkytujte nikomu své doklady, platební karty, přístupová hesla, kódy PIN ani jiné bezpečnostní kódy.
  • Obezřetní buďte také ve venkovním prostředí. Nevystavujte se rizikovým situacím.
  • Pamatujte, že Vám nikdo nesmí fyzicky nebo psychicky ubližovat nebo omezovat Vaše práva a svobodu. Pokud k tomu dojde, nenechte si to líbit.

Na závěr bychom rádi popřáli všem seniorům k dnešnímu svátečnímu dni hodně zdraví, vitality a osobní pohody a hlavně, aby nikdo neohrožoval jakýmkoliv způsobem jejich bezpečí.

oddělení prevence Policejního prezidia ČR
1. 10. 2021

vytisknout  e-mailem