Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pomáháme seniorům, chráníme seniory - podvodní prodejci

V dnešním příspěvku seriálu rad a informací pro seniory se zaměříme na podezřelé pouliční prodejce. 

Mimo domov se můžete dostat do situací, které mohou být nejen nepříjemné, ale i ohrožující majetek nebo dokonce život a zdraví. Jedním z takových případů může být nabízení zboží od pouličního prodejce, který nabízí zboží z tašky či ruky bez řádného zázemí kamenného obchodu.

Pouliční prodejci mají velkou zásobu triků, jak Vás oklamat. Jsou schopní být i agresivní a především jsou dotěrní a neodbytní. Tito lidé jsou velmi dobře vyškoleni na tzv. „rychlý“ prodej a než stačíte napočítat do pěti, vybalí na Vás úžasnou nabídku. Z prodeje mají dost vysoký zisk a jsou proto dost motivovaní prodat výrobek za každou cenu. U seniorů se zaměřují opět na komunikaci. Spoléhají na to, že staří lidé si rádi povídají a budou se bát nabídku nevýhodného nákupu odmítnout.

Praktiky pouličních prodejců

 „Mám tady poslední kusy! Zítra už taková nabídka nebude! Tato cena platí jen dnes!“ To jsou velmi časté praktiky a věty, které používají podvodníci. Manipulují cenou i časem jen proto, aby sami sebe obohatili a Vás připravili o peníze. Nenechte se nalákat na výhodné nabídky, do kterých Vás bude prodejce tlačit. Nikdo Vás nemůže nutit, abyste cokoliv řešili, nakupovali, podepisovali nebo rozhodovali v časové tísni. Pokud se se zmiňovanými prodejci setkáte, samozřejmě je nejlepší dostat se od nich pryč nebo alespoň nezůstat s nimi o samotě.

Nevěřte tvrzením, že prodejce již prodal tolik výrobků. Zavádějící je také ujišťování, že zítra se už výrobek nebude prodávat. Jak se takové manipulaci bránit? Jednoduše si takových lidí vůbec nevšímejte a jděte dál. Zboží, které Vám nabízejí pouliční prodejci, najdete určitě i v běžném kamenném obchodě a především se zárukou kvality a možností případné reklamace. Velmi často se totiž zboží nabízeného na ulici jedná např. o napodobeninu levné vůně, která je sice cenově velmi výhodná, ale kvalitní rozhodně není.

V reálných situacích, které řeší policisté, již několikrát došlo k tomu, že seniorku na parkovišti u obchodního domu zastavila žena, která jí přímo do tašky vhodila parfém se slovy, že je to dárek. Po další komunikaci však za parfém, který byl padělkem zakoupeným na tržišti, požadovala neúměrně vysokou částku. Seniorka měla z ženy strach, proto parfém nakonec zaplatila. Jiní pachatelé zase natolik zmátli seniora, že mu při placení vytáhli sami z peněženky víc peněz, než jim měl za danou věc dát.

Prodejci se Vám budou snažit vnutit velmi lacině zboží, které však může být odcizené nebo padělané. V takových situacích byste měli zbystřit a nikdy nenakupovat něco, co vám neznámý člověk nabízí venku na ulici za podezřele nízkou cenu. Podvodní prodejci Vás mohou oslovit i s cílem zjistit, kde máte uložené peníze nebo peněženku.  Mohou pak odcizit vše, co máte u sebe.

Buďte proto velmi obezřetní vždy, když Vás osloví cizí člověk, který by na Vás mohl zkoušet podobné praktiky. Hlídejte si své věci a udržujte si od takových lidí dostatečný odstup. Pokud by na Vás takový člověk naléhal a nenechal se odbýt, nebo pokud zjistíte, že Vám skutečně něco odcizil, neváhejte a volejte na tísňovou linku 158.

Základní rady, jak se chovat, abyste nepřišli o peníze:

  • Zkuste se takovým prodejcům vyhnout!
  • Nemluvte s nimi a nenavazujte oční kontakt!
  • Řekněte NE, nebojte se je odmítnout!
  • Nedávejte na sebe kontakt!
  • Nikomu nic nepodepisujte!
  • Hlídejte si své věci a neukazujte neznámým lidem, kde máte své peníze!

kpt. Naděžda Buncová
oddělení prevence Policejního prezidia ČR
19. 11. 2021

Pomáháme seniorům, chráníme seniory - podvodní prodejci.jpg
 

vytisknout  e-mailem