Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vidina zisku skončila podvodem

HRADECKO - Muž přišel o desetitisíce. 

Včerejšího dne jsme přijali další oznámení o podezření z podvodu. Na policejní stanici přišel 74letý muž z Hradecka, který sdělil, že na začátku ledna měl zájem investovat do kryptoměn. Po kliknutí na inzerát, kde vyplnil formulář, se mu ozvala žena, která měla muži s nákupem kryptoměn pomoci. Na její radu si nainstaloval do počítače program pro vzdálenou správu a přes mobilní klíč odsouhlasil několik transakcí v částce necelých 140 tisíc korun. 
Minulý týden se muži ozval muž z "Interpolu", který kvůli vyšetřování podvodu, shání poškozené. A aby mu mohl vrátit vylákané peníze, které se podařilo zajistit, je třeba zaplatit zrcadlovou transakci. To mělo znamenat, aby mohl obdržet investovanou částku, musí nejprve zaslat 8,5 tisíce Eur. Následně se mu měly všechny peníze vrátit najednou zpět. Muž naštěstí tomuto výmyslu neuvěřil a zavolal do své banky, kde mu potvrdili, že žádná zrcadlová transakce neexistuje. 

Opětně varujeme před neznámým volajícími, i když se představují jako bankovní úředníci, policisté nebo různí specialisté k investování. Jednejte vždy pouze se svým známým bankovním úředníkem, nebo se osobně dostavte do banky. Nevěřte všem inzerátům zveřejněným na internetu. Vždy si je pečlivě ověřte. Nikdy si do počítače neinstalujte program pro vzdálenou správu. 

odkazy na další obdobné podvody zde, zde, zde a zde

por. Iva Kormošová
10.5.2022, 10.30

vytisknout  e-mailem