Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvod na internetu při aktualizaci systému

NÁCHODSKO - Poškozená v rámci aktualizace systému měla přijít o své peníze. 

Počítačová kriminalita je novodobý fenomén. Z pohledu Policie České republiky zanamenává kriminalita páchaná v digitálním prostředí nárůst zejména v posledních deseti letech. I když policisté počítačové kriminalitě věnují stále větší pozornost, je velmi obtížné vypátrat pachatelé těchto trestných činů. Je nutné si uvědomit, že při pohybu na internetu nikdy není jistota, s kým komunikujete, zda například obdržíte nabízenou věc, nebo nakolik reálné jsou doporučené internetové operace. Proto je vždy důležité si ověřovat, co nejvíce možných informací a zvážit, zda půjdete do rizika, které může riskantní pohyb na internetu představovat, na jehož konci můžete přijít o nemalé finanční prostředky.

K jednomu takovému případu mělo dojít před velikonočními svátky na Náchodsku. Poškozené během aktualizace systému v jejím mobilním telefonu měla přijít zpráva, ve které ji měla být doporučena aktualizace jejího mobilního bankovnictví. Tu poškozená potvrdila a následující den jí bylo z účtu odčerpáno 187 tisíc korun. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod a po neznámém pachateli, pachatelích intenzivně pátrají. 

Každý uživatel informačních technologií za sebou v kybernetickém prostředí zanechává určitou stopu, na základě které je možným terčem pachatelů páchajících tuto trestnou činnost. Poškozený nemusí zprvu tušit, že se stal obětí trestného činu. Zjistí to, kupříkladu, až když se mu zablokuje počítač, dojde k neoprávněnému čerpání finančních prostředků z účtu a podobně. 

Při podání trestního oznámení hraje zásadní roli poskytnutí úplných informací, elektronických dat a věcí, ze kterých by bylo možné zajistit důkazy (počítač, telefon, tablet). Fáze vyšetřování může trvat různě dlouho. Záleží na rozsahu trestné činnosti, zda jsou k dispozici elektronická data, jak snadná je jejich analýza, a také na spolupráci s dalšími dotčenými subjekty (banky, poskytovatelé internetového připojení apod.).

por. Mgr. Lucie Konečná
19.4.2022, 09:00hod.

vytisknout  e-mailem