Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodníci stále útočí

HRADECKO - Žena přišla o 600 tisíc vypůjčených korun. 

Podvodníci, kteří zneužívají důvěry i naivity občanů a oberou je nejen o jejich úspory ale i o půjčené peníze, stále útočí. Poslední obětí z minulého týdne je 27letá žena, která podvod nahlásila ve včerejších odpoledních hodinách. Dle volajícího "bankovního úředníka" měla mít napadený účet, a aby peníze ochránila, měla si vzít úvěr a vybrat peníze v hotovosti. Útok na její účet potvrdil další bankovní úředník a následně i volající policista. Žena zašla na svoji pobočku banky, vzala si úvěr, peníze vybrala a poté část vložila do bitcoinmatu v OC Atrium. Jelikož prý přestal bankomat fungovat, podvodník ji přesměroval k bitcoimatu do OC Aupark, kde vložila zbývající peníze. Byla ujištěna, že tímto dojde k anulaci, peníze se jí vrátí na účet a nikdo si již na ni nebude moci vzít úvěr. Žena tak přišla o 600 tisíc korun, které si všechny v bance půjčila.

Opětně apelujeme na občany: Nevěřte neznámým volajícím! Podvodníci se mohou vydávat za kohokoliv - bankovní úředník, specialista na kyberproblematiku, policista a podobně. Používají program, který mění telefonní čísla, takže to vypadá, že volají např. z infolinky vaší banky, od policie - 974 ...... Pokud hovor položíte a číslo opětně vytočíte, buď se nikam nedovoláte, nebo se dovoláte opravdovému majiteli čísla. Bitcoinmat není žádná bankovní úschovna, ale přístroj přes který se nakupuje kryptoměna. Stvrzenky od vkladu jsou k ničemu, protože nemáte heslo k bitcoinmatovému účtu - peněžence. K těmto penězům se kromě podvodníka nikdo jiný nedostane. 
Je třeba si uvědomit - sami si sjednáte úvěr, sami peníze vyberete, sami je vložíte do bitcoinmatu, čímž o ně přijdete, ale SPLACENÍ ÚVĚRU ZŮSTANE NA VÁS!

Další obětí v poslední době je 29letá žena, která přes jeden bazarový internetový portál nabízela k prodeji použité věci v hodnotě cca 800 korun. Vzápětí se ji ozval zájemce, který ji kvůli přijetí peněz zaslal odkaz. Žena v něm vyplnila údaje z platební karty a poté se i přes odkaz přihlásila do internetového bankovnictví. Následně zjistila, že během 6 minut ji z účtu odešlo na 8 různých účtů 8 plateb v celkové částce téměř 370 tisíc korun.
Z bankovního výpisu se zjistilo, že se jednalo o účty u českých bank, z kterých byly peníze ihned po připsání na účet vybrány. Z následného šetření se dále zjistilo se, že tito majitelé účtů jsou víceméně cizinci, kteří zde hledají práci - nejenom uprchlíci, ale i cizinci, kteří jsou zde delší dobu. Práci hledali přes různé aplikace, kde se nechali nalákat na nabídku snadného výdělku. Zájemci o práci po sdělení čísla účtu, na který podvodník přeposlal peníze, okamžitě peníze z bankomatu vybrali, část si jich jako provizi nechali a ostatní vložili do bitcoinmatu na účet podvodníka. Tito lidé - tzv. bílí koně většinou netuší, že se dopouštějí trestného činu.
Varujeme před tímto snadným výdělkem: Jedná se o trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti, za který může být pachatel odsouzen až na 10 let do vězení.

Podvodník se v prvním případě dopustil podvodu (trest odnětí svobody 1 - 5 let), v druhém však hned tří trestných činů najednou - podvod (trest odnětí svobody 1 - 5 let), neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací (trest odnětí svobody 6 měsíců - 5 let) a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku (trest odnětí svobody 3 - 8 let).

por. Iva Kormošová
9.5.2022, 9.30

vytisknout  e-mailem