Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Prodával knihy, přišel o 35 tisíc korun

MLADOBOLESLAVSKO - Neznámý pachatel si vytvořil duplikát platební karty. 

Policisté z Mladé Boleslavi momentálně šetří případ dalšího podvodného jednání, kterého se v prostředí internetu dopustil zatím neznámý pachatel a muže připravil o 35 tisíc korun. Vše se odehrálo ve večerních hodinách 19. února 2023 a o 2 dny později nám poškozený celou věc oznámil.

Poškozený muž z Mladé Boleslavi na internetovém bazarovém portálu nabízel k prodeji knihy. Na inzerát ho ale nekontaktoval milovník četby, ale podvodník. Ten poškozeného kontaktoval a projevil o knihy zájem. Pak už se scénář odehrával obdobně jako v jiných případech podvodů na internetu, se kterými se v posledních měsících bohužel hojně setkáváme.

Pachatel zaslal poškozenému odkaz, který se jevil jako odkaz portálu, na kterém bylo zboží vystaveno a v něm se ukrýval i odkaz na internetové bankovnictví. Poškozený muž vyplnil údaje ke své platební kartě, aniž by si zřejmě uvědomil, že jako kupující nemá nic podobného vyplňovat. Poté neznámý pachatel provedl duplikaci karty poškozeného a provedl s ní 7 plateb v obchodech na území hlavního města v celkové částce 35 tisíc korun.

Mladoboleslavští policisté ve věci zahájili úkony trestní řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě dopadení hrozí pachateli až 8letý trest odnětí svobody.

Internet se stal každodenní součástí našich životů. Nabízí úžasné příležitosti nejen komunikace, ale i objevování a tvorby. Při používání internetu existují rizika, s kterými musíme počítat. Aby byl internet pouze dobrým sluhou, a ne zlým pánem, je třeba si neustále uvědomovat nebezpečí a chovat se ve virtuálním prostředí obezřetně. Co bychom neudělali v reálném světě, nedělejme ani ve virtuálním.

Kyberkriminalita narůstá. Nejrozšířenější trestnou činností, typickou pro tuto oblast, jsou různá podvodná jednání. Pachatelé se pod různými legendami snaží vylákat z lidí peníze. Vydávají se například za kupujícího, který má zájem o inzerované zboží, podstrčí vám fiktivní platební bránu, kde vyplníte citlivé bankovní údaje a místo peněz za inzerované zboží přicházíte o všechny úspory. Dále pak zasílají SMS zprávy s fiktivními sociálními příspěvky či legendou o doplacení zásilky nebo nabízejí velmi výhodné investice. Často se vydávají za pracovníky bank či policisty, snaží se klienty vystrašit a zmanipulovat.

Důležité odkazy:
DEN BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU 
BEZPEČNÉ NÁKUPY V ONLINE PROSTŘEDÍ
PODVODY PŘES INZERÁT

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
27. února 2023

vytisknout  e-mailem