Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Den bezpečnějšího internetu 2023

KRAJ - Den bezpečnějšího internetu v letošním roce připadá na dnešní den, úterý 7. února. 

Den bezpečného internetu

Cílem této mezinárodní kampaně #SaferInternetDay je zvýšit povědomí o aktuálních nebezpečích v online prostředí a propagovat jeho bezpečné a pozitivní užívání.

Internet se stal každodenní součástí našich životů. Nabízí úžasné příležitosti nejen komunikace, ale i objevování a tvorby. V posledních letech jeho využívání obrovsky narostlo, a to i díky covidové pandemii. Při používání internetu existují rizika, s kterými musíme počítat. Aby byl internet pouze dobrým sluhou a ne zlým pánem, je třeba si neustále uvědomovat nebezpečí a chovat se ve virtuálním prostředí obezřetně. Co bychom neudělali v reálném světě, nedělejme ani ve virtuálním.

Kykyberkriminalita narůstá. Nejrozšířenější trestnou činností, typickou pro tuto oblast, jsou různá podvodná jednání. Pachatelé se pod různými legendami snaží vylákat z lidí peníze. Vydávají se například za kupujícího, který má zájem o inzerované zboží, podstrčí vám fiktivní platební bránu, kde vyplníte citlivé bankovní údaje a místo peněz za inzerované zboží přicházíte o všechny úspory. Dále pak zasílají SMS zprávy s fiktivními sociálními příspěvky či legendou o doplacení zásilky nebo nabízejí velmi výhodné investice. Často se vydávají za pracovníky bank či policisty, snaží se klienty vystrašit a zmanipulovat.

V rovině mravností kriminality jde o šíření nebo držení dětské pornografie a sexuální nátlak. Výjimkou nejsou ani další trestné činy, jako jsou  nebezpečné vyhrožování, vydírání.

Policejní preventisté se stejně jako v uplynulých letech i v letošním roce zaměří na předávání rad uživatelům internetu, neboť mnohdy stačí skutečně málo, abychom se nestali obětí nejen internetových podvodníků, ale i například sextingu.

Občané si mohou vyzkoušet také interaktivní kybertest, v kterém se seznámí s nejčastějšími kybernetickými podvody a naučí se, jak je rozpoznat a podvodníkům nenaletět.

Několik preventivních rad:

  • Poznej svého nepřítele. Seznamujte se s aktuálními hrozbami a trendy v online podvodech.
  • Jakmile je zpráva, e-mail, SMSka, nebo telefonát neočekávaný, tak je podezřelý.
  • Nikdy nikomu nepřeposílejte potvrzovací SMS zprávu s unikátním kódem nebo neprovádějte autorizaci transakcí ve svém internetovém bankovnictví, když transakci sami neprovádíte!
  • Vždy se zamyslete nad tím, kam vypisuješ citlivé údaje, nebo přeposíláš peníze.
  • Kupující na inzertních portálech nikdy nepotřebuje citlivé údaje z vaší platební karty. (Pachatelé často využívají phishingové stránky, které se tváří jako webové stránky přepravních společností.)
  • Přemýšlejte, než kliknete. Před každým potvrzením si vždy přečtěte všechny podmínky.
  • Když si nejsi absolutně jistí, tak vždy raději vše ověřte jinou cestou.
  • Pamatujte si, že pachatel dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, či e-mailovou adresu.
  • Nikdy neumožňujte vzdálený přístup do svého  počítače!
  • Neinvestujte peníze tam, kde je to podezřele výhodné. (Nebuď labuť! - preventivní kampaň proti investičním podvodům - Policie České republiky )
  • Nikdy nikomu nesdělujte své osobní údaje a už vůbec ne konkrétní informace o svém bankovním účtu nebo platební kartě!

por. Mgr. Markéta Johnová
6.2.2023

vytisknout  e-mailem