Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravně bezpečnostní akce TISPOL

PLZEŇSKÝ KRAJ - Od 10. do 16. března 2014 probíhá na území Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje dopravně bezpečnostní akce, při které se policisté zaměří zejména na odhalení přestupků nepoužívání bezpečnostních pásů a zádržných systémů. 

    Tento týden od 10. do 16. března 2014 probíhá na území Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje dopravně bezpečnostní akce, při které se policisté zaměří zejména na odhalení přestupků nepoužívání bezpečnostních pásů a zádržných systémů. Kontrolovat budou policisté samozřejmě i dodržování všech dalších ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Hlídky se rovněž zaměří na pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech. Akce se zúčastní policisté služby dopravní i pořádkové policie a je součástí mezinárodní dopravně bezpečnostní akce organizace TISPOL.
    Ačkoliv je u nás použití bezpečnostních pásů a dětských zádržných systémů povinné, řeší dopravní policisté na území Plzeňského kraje ročně několik tisíc případů, kdy nebyly osobami za jízdy použity bezpečnostní zádržné systémy. Zákon výslovně uvádí, že řidič motorového vozidla je kromě jiného povinen být za jízdy připoután na sedadle bezpečnostním pásem, pokud jím je sedadlo povinně vybaveno. Tutéž povinnost má i přepravovaná osoba. Pokud se řidič nepřipoutá, ohrožuje nejen sebe, ale i své spolujezdce. Nepodceňujte ani krátké vzdálenosti. I airbag totiž plní svoji funkci pouze v kombinaci s bezpečnostními pásy. V opačném případě se airbag může stát pro nepřipoutanou osobu smrtícím nástrojem.
 
por. Ivana Telekešová, DiS.
10. března 2014

vytisknout  e-mailem