Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne v Plzni

PLZEŇ – Policisté v Plzni děti učili, jak správně přecházet vozovku. 

     Dnes v době od 7.15 hod. do 8.00 hodin proběhla již tradičně na přechodu pro chodce v ulici Zábělská v Plzni na Doubravce v rámci celorepublikového projektu akce s názvem „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Žáci první třídy 14. Základní školy si zde společně s dopravními policisty a policistkou Preventivně informační skupiny Městského ředitelství policie Plzeň připomněli základní zásady bezpečného chování v silničním provozu, především jak správně přecházet vozovku.
     Děti si v praxi vyzkoušely, co je a co není správné, a byly upozorněny na všeobecně   převládající mylný názor, že chodec má na přechodu absolutní přednost. Hravou formou byly zapojeny do výkonu dohledu nad dodržováním zásad správného přecházení silnice, kdy na přechodu pro chodce společně s policisty kontrolovaly, zda vytipovaní žáci cestou do školy dbají zásad správného a bezpečného přecházení. Ti, kteří vozovku přešli bez chybičky, byli malými „policisty“ v reflexních vestách obdarováni informační kartičkou s radami, jak správně přecházet vozovku. Ti, u nichž děti shledaly pochybení, byli poučeni a rovněž dostali letáčky se zásadami správného přecházení vozovky.
      Během této dopravně preventivní akce jsme bohužel zjistili, že nejen mezi dětmi vládne jednak chybné přesvědčení, že na přechodu jsou nedotknutelné a mají absolutní přednost, ale velmi často se před vstupem do vozovky špatně rozhlédly. Tím, že se nejdříve podívaly doprava a až následně do leva, se vystavily nebezpečí střetu s vozidlem, které pro chodce při tomto způsobu přecházení vozovky může znamenat fatální nebezpečí.
      Poté následovala na uvedené škole přednáška ve formě besedy, kde jsme s dětmi ještě jednou probrali, jak by se měly chovat jako chodci v silničním provozu, a diskutovali s nimi o chybách, kterých se během akce dopustily ony nebo kontrolované děti. Dále jsme jim ve zkratce připomněli cyklistické desatero (povinnost nosit nepoškozenou helmu, mít kolo v perfektním funkčním stavu s reflexními prvky a odrazkami, zásada vidět a být viděn apod.) a zásady bezpečné přepravy dětí autem.
 
Fotografie z akce naleznete zde : http://www.policie.cz/fotogalerie/zebra-se-za-tebe-nerozhledne-v-plzni.aspx
 
por. Ing. Hana Štefflová
1. dubna 2014
 
 

vytisknout  e-mailem