Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne

Děti kontrolovaly spolužáky 

 

     „Zebra se za Tebe nerozhlédne“ je celorepubliková dopravně preventivní akce. Projekt vznikl ve spolupráci Policie České republiky a Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra. Cílem této akce je preventivně působit na chodce a především na nejrizikovější kategorii, děti. Ačkoliv se děti umí v teoretické rovině v silničním provozu chovat, v praxi často chybují. Mnohdy přecházejí vozovku bez toho, aby se správně rozhlédly a někdy i mimo vyznačený přechod pro chodce.  
     Plzeňští preventisté spolu s policisty z Dopravního inspektorátu Městského ředitelství policie Plzně realizovali tento projekt dnes, tj. 3. dubna v ranních hodinách.  Na přechodu pro chodce v plzeňské Skupově ulici jim pomáhali žáci z nedaleké 26. ZŠ. Společně dohlíželi na to, zda se jejich spolužáci, ale také dospělí umí chovat v silničním provozu, zda vozovku přecházejí na místě tomu určeném a pochopitelně je také zajímalo, zda se před vstupem do vozovky správně rozhlédnou.
     Chvilku před zahájením projektu vyzkoušeli dopravní policisté společně s preventisty malé pomocníky, zda i oni vědí, jak správně přecházet. Poté se žáci rozdělili na dvě skupiny. Jedna si oblékla reflexní vesty a dotazovala se kolemjdoucích spoluobčanů a spolužáků na zásady správného přecházení vozovky. Každý, kdo nepochybil, dostal od malých pomocníků samolepku a kartičku s obrázkem zebry. Dotázané, kteří neodpověděli správně, děti upozornily, že pro přechod vozovky musí vyhledat přechod pro chodce a rozhlédnout se doleva, doprava a pak ještě jednou doleva. Druhá skupinka dětí se společně s policisty z dopravního inspektorátu učila dopravní značky a bavila se společně o zásadách bezpečnosti a plynulosti v silničním provozu. Žáci si zopakovali i pravidla pro jízdu na kole. Po půl hodině se skupinky mezi sebou vyměnily tak, aby obě prošly každým ze stanovišť. Akce skončila ve čtvrt na devět a odměna v podobě dárku čekala pochopitelně i na malé pomocníky.
 
nprap. Simona Čejková
3. dubna 2012
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem