Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne!

PLZEŇSKÝ KRAJ - Každý chce dojít na druhou stranu vozovky bez újmy. A jak na to? 

     Na situaci v dopravě se policisté zaměřují při výkonu služby v průběhu celého roku. V prvním školním týdnu budou v hledítku dopravních policistů i jejich kolegů z pořádkové služby zejména chodci. A to především ti nejmenší. Policisté budou v blízkosti školních zařízení dohlížet u přechodů na bezpečnost těchto velmi zranitelných účastníků silničního provozu. Ve spolupráci Policie ČR, Zdravotní pojišťovny MV ČR a BESIPU bude v tomto týdnu realizován celorepublikový preventivní projet "Zebra se za Tebe nerozhlédne". Zaměřen je na nejmenší účastníky silničního provozu - děti mladšího školního věku. Ti mnohdy cestují do školy bez doprovodu starších, proto jim policejní preventisté, dopravní policisté a zástupce Besipu budou vysvětlovat zásady bezpečného pohybu u silnice, zejména pak ve vztahu k přecházení komunikace. Mimo akce na ulicích pak budou v průběhu září s dětmi besedovat na téma dopravní výchovy při realizovaných seminářích.
 
     V Plzeňském kraji zavinilo v prvním pololetí tohoto roku 38 chodců dopravní nehodu, z tohoto počtu se jednalo ve čtrnácti případech o dítě. V předchozím roce 2014 zavinilo dopravní nehodu celkem 85 chodců a ve 24 případech se jednalo o dítě. V roce 2013 bylo zaevidováno 85 nehod chodců (22 jich bylo zaviněno dítětem). V roce 2012 bylo těchto nehod 89 a ve 23 případech se na nehodě podílelo dítě a v roce 2011 se jednalo o 68 nehod chodců za účasti 24 dětí.
 
     Hlavním cílem projektu je posílení zásad pro správné přecházení vozovky. Chodci by si měli uvědomit důležitost výběru správného místa pro přecházení, navazování očního kontaktu s řidičem, úskalí spojené s brzdnou dráhou vozu, nebezpečné přecházení více jízdních pruhů v komunikaci a v neposlední řadě i závažné následky při střetu vozidla s chodcem. A jaké jsou základní rady "zebry"?
 
  • Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!
  • Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: 3x se rozhlédni - vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi!
  • Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce!
  • Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla!
 
por. Bc. Jana Tomková
31. srpna 2015
 

vytisknout  e-mailem