Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Za otravu zvěře padlo obvinění . . .

PŘÍBRAM - Muž, který měl rozmístit návnady a otrávit tak několik chráněných zvířat čelí obvinění ze tří trestných činů. 

Od konce února 2024 se kriminalisté z Příbramska zabývali oznámeným případem nálezu několika uhynulých volně žijících živočichů na Příbramsku s podezřením na jejich otravu. Po měsíci velmi intenzívní, a zejména operativní práci kriminalistů, se podařilo zjistit a zajistit nejen látku, kterou byla tato zvířata otrávena, ale i osobu, která otrávené návnady rozmístila.

Obvinění ze tří trestných činů – týrání zvířat, přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, z přechovávání omamných a psychotropních látek a jedů – čelí 52letý muž z Příbramska. Podle všeho byl motivem jednání obviněného muže záměr zlikvidovat tzv. škodnou ve svém hospodářství, ale v důsledku svého jednání usmrtil několik dalších volně žijících živočichů, zejména kriticky ohrožené dva orly mořské a silně ohrožené dvě vydry říční a káně lesní.  

Policisté od počátku na tomto případu spolupracovali s celou řadou institucí zabývajících se ochranou zvířat a přírody. Vedle Státního veterinárního ústavu Praha i s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a zejména také s Českou společností ornitologickou, která v České republice jako jediná disponuje tzv. „psí jednotkou“ (speciálně vycvičení psi na vyhledávání nejen uhynulých otrávených zvířat, položených návnad, ale i samotné látky Karbofuran). V radiusu pěti set metrů od prvního místa nálezu byly právě za využití těchto psů objevena mimo jiné uhynulá vydra říční, káně lesní, kuna skalní a liška obecná, u kterých byly specializovaným pracovištěm provedeny pitvy za účelem zjištění úhynu, a to včetně toxikologického vyšetření zaměřeného na látku karbofuran, neboť dle polohy těl v místě nálezů tato zvířata vykazovala typické příznaky otravy karbofuranem.  

Všechna těla uhynulých zvířat byla předána Státnímu veterinárnu ústavu Praha, který krom jiných činností provádí také vyšetřování širokého spektra domácích, exotických a volně žijících zvířat, a který provedl pitvy všech nalezených uhynulých zvířat. Jako příčinu jejich úhynu určil a identifikoval vysoce toxickou látku karbofuran, nebezpečnou nejen zvířatům, ale i lidem.

Společenská a kulturní hodnota uhynulých zvířat vyčíslená Agenturou ochrany přírody je stanovena na částku 252.000 korun za jednoho orla mořského, který je kriticky ohroženým druhem, jednoho káněte lesního na 25.200 korun a jedné vydry říční ve finanční částce 50.400 korun. Celková společenská a kulturní hodnota tak byla vyčíslena na částku 630.000 korun. U orlů se navíc jednalo o dospělého samce a samici.

V daném případu vedou policisté i nadále vyšetřování. V případě projednání skutku před soudem může obviněnému muži, podle trestního zákoníku, hrozit trest odnětí svobody od dvou do šesti let.

Pozn.:
V případě nálezu podezřele uhynulého živočicha je na místě mimořádná opatrnost a to zejména v případech, kdy zvíře leží v blízkosti otrávené návnady (může se jednat o masitou návnadu, příp. vejce) a na místě je např. i několik uhynulých zvířat pohromadě. V takových případech by měl nálezce uhynulé zvěře bezodkladně kontaktovat policisty a vyvarovat se jakýchkoliv kontaktů s touto zvěří. I vdechnutí výparů může být pro člověka vysoce nebezpečné.
Držení vysoce nebezpečné a zakázané látky - Karbofuran "zohledňuje" i trestní zákoník v § 284 - přechovávání omamných a psychotropních látek, za který hrozí až několikaleté tresty odnětí svobody.

Kriminalisté prověřují příčinu úhynu nalezených zvířat - Policie České republiky

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
10. dubna 2024
 

vytisknout  e-mailem