Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Výborná policejní práce

Falešný prodejce ve vazbě  

Policistům rychnovské služby kriminální policie a vyšetřování se po  několikaměsíčním intenzivním vyšetřování podařilo ve středu 2. března 2011 během dne zadržet  v České Lípě mladého muže podezřelého z trestného činu podvodu. V místě jeho pobytu policisté provedli domovní prohlídku a poté mladíka eskortovali do cely předběžného zadržení v Rychnově nad Kněžnou. Po sdělení obvinění  byla na policistům již známého mladíka v pátek odpoledne uvalena vazba.

Dvacetiletý zatčený z Kladenska  nabízel od října loňského roku až doposud prostřednictvím internetového obchodu prodej elektroniky. Notebooky, mobilní telefony, počítače, monitory, televize a další sortiment nabízel výrazně levněji (v řádech tisíců korun) než  v jiných obchodech. Reklamu na „výhodnou“ koupi umístil  také na několik inzertních serverů. K získání důvěry zákazníků se „zaštiťoval“ svým kontaktem na různé kamenné prodejny s elektrotechnikou – jejich skuteční majitelé ale  o této jeho aktivitě neměli ani zdání.  Aby kupující získali nového zboží výrazně pod cenou, museli splnit jedinou podmínku - celá platba za objednané zboží se musela uskutečnit předem bez možnosti dobírky či odběru zboží osobně.

Zájemci z celé republiky zatčenému muži zasílali požadovaný finanční obnos na jeho účet, ale doručení nového zboží  se ani v jednom případě nedočkali.
Rychnovští kriminalisté doposud zadokumentovali  22 případů, kdy poškození díky této trestné činnosti přišli dohromady o téměř 150.000 korun. Policisté se ale domnívají, že tento počet zdaleka není konečný. Odhadují, že v této kauze se jedná až o  60 poškozených, u kterých by se výše škody mohla vyšplhat až na částku 400.000 korun.

Za přečin podvodu zatčenému muži dosud hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Podobný případ objasnili rychnovští kriminalisté i v loňském roce - více zde.

Policisté i v souvislosti s tímto případem všechny uživatele internetu varují – zavedení  této komunikační technologie s sebou  přineslo své nejen výhody ale také problémy. Při obchodování přes internet se hůře ověřuje pravdivost uvedených informací. Po zprostředkování obchodu je lepší přebírat alespoň cennější věci osobně. Podezřelé by měly být i nejrůznější slevy nebo tzv. výhodná cena, která je oproti běžné ceně daného výrobku značně nižší. Nedůvěřujte ani  zaručeným rychlým oznámením  a návodům, jak přijít rychle a snadno k penězům. Za těmito sděleními se ve většině případů skrývají podvodníci, které je díky virtuální anonymitě obtížné dohledat.

por. Mgr. Alena Kacálková
8. března 2011

Informace v médiích: Orlický.net
                                  Rychnovský deník

 

vytisknout  e-mailem