Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Výborná policejní práce

Podezřelý zadržen při sprintu  

iphon - ilustrační fotoiphon - ilustrační foto

Policistům rychnovské služby kriminální policie a vyšetřování se podařilo po několika měsíčním intenzivním šetření  zadržet mladého muže podezřelého z trestného činu podvodu.
Třiadvacetiletý mladík z Prahy  inzeroval v průběhu podzimu loňského roku na internetové adrese Bazos.cz prodej iPhonů za výhodnou cenu. Zájemci z celé republiky mu zasílali požadovaný finanční obnos na uvedený účet, ale doručení nejnovější telekomunikační technologie se nikdy nedočkali. Šetřením policisté zjistili, že bankovní účet, kam lidé své peníze zasílali, vlastní  muž, který netušil, jak je jeho konto zneužíváno. Tento muž  předal osobní účet k dispozici  spolu s platební kartu a PIN kódem zcela neznáme osobě, která ho kontaktovala na základě inzerátu, v němž hledal přivýdělek. Za propůjčení svého účtu měl od této osoby dostávat pravidelně určitý finanční obnos.
Mravenčí prací se rychnovským policistům podařilo prostřednictvím jedné z postižených osob zkontaktovat podezřelého  a domluvit si s ním v Praze schůzku. Ve středu minulý týden se mladík  na místo setkání dostavil, ale jakmile se kriminalisté vydali směrem k němu, bez zaváhání začal prchat. Po kratší honičce v ulicích hlavního města kriminalisté muže bez problémů zadrželi.
Na  mladíka, policii již známého, byla uvalena vazba. Policisté doposud šetří 7 případů poškozených lidí, kteří díky této trestné činnosti přišli dohromady  přibližně o 100.000 korun. Za přečin podvodu podezřelému hrozí  v případě prokázání viny až tříletý pobyt za mřížemi.

Kriminalisté se domnívají, že toto zdaleka není konečný počet případů  a žádají všechny, kteří  uvedeným způsobem při koupi drahých mobilních telefonů na Bazos.cz pod iniciálami "VK" nebo "K.V." nebo pod značkami "JENÍK", "NICK", "MIKE" žádný aparát neobdrželi a peníze složili v pokladně banky, aby se ozvali na telefonní číslo 974 536 481 nebo kontaktovali jakékoliv oddělení Policie ČR.

Policisté zároveň všechny uživatele internetu varují – zavedení  této komunikační technologie s sebou  přineslo své výhody stejně jako problémy. Při obchodování přes internet se hůře ověřuje pravdivost uvedených informací. Po zprostředkování obchodu je lepší přebírat alespoň cennější věci osobně. Podezřelé by měly být i nejrůznější slevy nebo tzv. výhodná cena , která je oproti běžné ceně daného výrobku značně nižší. Nedůvěřujte ani  zaručeným rychlým oznámením  a návodům, jak přijít rychle a snadno k penězům. Za těmito sděleními se ve většině případů skrývají podvodníci, které je díky virtuální anonymitě obtížné dohledat.
Informace i na - Rychnovský deník
por. Mgr. Alena Kacálková
15. července 2010

 

vytisknout  e-mailem