Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vrah už je v Maďarsku

Na konci minulého týdne předali čeští policisté svým zahraničním kolegům muže podezřelého z několika nájemných vražd. 

Osobu hledalo několik států prostřednictvím Schengenského informačního systému (SIS) v rámci EU, tak i Interpolu mimo EU. Ministerstvo spravedlnosti ČR rozhodlo o upřednostnění evropského zatýkacího rozkazu vydaného Maďarskem. Hledaný muž byl  zadržen 1. března policisty oddělení cíleného pátrání na základě intenzivní mezinárodní spolupráce.

Vzhledem k nebezpečnosti předávané osoby i významným bezpečnostním rizikům bylo předání uskutečněno pozemní cestou s průvozem přes Slovensko. Policisté odboru mezinárodní policejní spolupráce v roli SIRENE ČR, kteří eskortu organizovali, proto přizvali ke spolupráci speciální taktickou skupinu pražské cizinecké policie i kolegy z  brněnské zásahové jednotky. Na Slovensku pak kolegům ze SIRENE Slovensko asistoval  Útvar osobitého určenia.

V rámci spolupráce cestou SIS a právě centrál SIRENE bylo v letošním roce již v ČR vypátráno více než 170 hledaných osob, celkově bylo zatím na hledané osoby, věci a nežádoucí cizince apod. prostřednictvím těchto evropských nástrojů policejní spolupráce realizováno více než 10 tisíc zásahů .

kpt. David Schön
tiskový mluvčí PP ČR
24. července 2019

vytisknout  e-mailem