Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Velké cvičení pořádkových jednotek

LÍNĚ - Na letišti se sešlo několik stovek těžkooděnců. 

Včera dopoledne probíhaly v prostorách areálu letiště Líně „policejní manévry“.
 
Nezúčastněným by se mohlo zdát, že se jedná o reálný policejní zákrok. Policisté se zde však sešli v rámci součinnostního cvičení pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje a speciální pořádkové jednotky Praha.
 
Několik stovek policejních těžkooděnců, jejich kolegové ze služební hipologie a kynologie, policisté antikonfliktního týmu, psychologové, zdravotníci, hasiči a figuranti z řad spolupracujících subjektů prověřovali v praktických modelových situacích zejména taktické postupy. Prověřit součinnost a vzájemnou spolupráci jednotlivých družstev si policisté měli při situacích, které modelově připomínaly například narušení pokojného veřejného shromáždění, demonstraci, nebo nelegální obsazení opuštěného domu, pasivní, či aktivní odpor osob a podobně. V místech modelových situací nechyběla ani pyrotechnika, zápalné lahve, větve a kameny, proto bylo prověřováno na „zraněných figurantech“ i poskytování první pomoci.
 
Modelové situace reálně připomínali dění při podobných zákrocích. Na cvičné ploše se objevil hluk, křik, oheň, dým, rozbité věci a mnohdy i díky “hereckým“ výkonům figurantů nechyběla ani hysterie a stres. Pro zasahující policisty byly připraveny i různé „nástrahy“ v podobě mříží, řetězů, kovových tubusů, žebříků, ale i batolete v kočárku, slepce, zraněného o berlích, či invalidy na vozíku.  Právě tyto situace prověřili zúčastněné složky, jelikož díky reálně ztvárněnému cvičení se nejlépe projeví další možné cesty spolupráce, komunikace a předávání informací.
 
por. Bc. Jana Tomková
7. května 2014
 

vytisknout  e-mailem