Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

V souvislosti s rekonstrukcí křižovatky Rádelský mlýn pokračují i kontroly řidičů na objízdných trasách

JABLONECKO – Policisté se zaměřují na bezpečnost a plynulost silničního provozu v úsecích silnic, které využívají ve zvýšené míře řidiči v souvislosti s rekonstrukcí křižovatky Rádelský mlýn. 

Na začátku března letošního roku začaly přípravné práce k zahájení rekonstrukce křižovatky Rádelský mlýn na Liberecku. S tím současně začala platit související dopravní omezení v okolí této stavby na silnici první třídy číslo 35 a přilehlých komunikacích. V dubnu byl následně zcela uzavřen sjezd i nájezd ze silnici I/65 od Jablonce nad Nisou.

V té době jsme důrazně účastníky silničního provozu upozorňovali na již probíhající stavebně technická omezení provozu na uvedené křižovatce a zároveň apelovali na řidiče, aby dodržovali upravené rychlostní limity, dopravní značení a navrhované objízdné trasy. Toto upozornění bylo směřováno především k řidičům nákladní přepravy, aby do úseků, které jsou omezeny dopravními značkami pro vjezd nákladních vozidel, nevjížděli a využili objízdných tras nebo zvolili jinou vhodnou trasu umožňující pohyb nákladních vozidel.

Zcela pochopitelně i dopravní policisté se začali ve zvýšené míře touto lokalitou zabývat v rámci svého výkonu služby a dohlížet na bezpečnost a plynulost provozu nejen na stanovených objízdných trasách, ale také na přilehlých komunikacích, které jako objízdné trasy stanoveny nebyly. Jednalo se především o komunikace v obcích Jeřmanice, Milíře, Rádlo, Pelíkovice a Rychnov u Jablonce nad Nisou.

Policisté také reagovali na vzniklé problémy související se zvýšením intenzity dopravy právě především na silnici třetí třídy v úseku Jeřmanice – Milíře – Rádlo, a to v obou směrech jízdy. V souvislosti s tím jsme přijali řadu opatření k minimalizaci problémů v dopravě, ke kterým na této komunikaci docházelo a v současné době vlivem nekázni řidičů především nákladních vozidel i dochází.

Z těchto důvodů od samého začátku rekonstrukce křižovatky Rádelský mlýn se policisté v dané lokalitě zaměřují na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v tomto úseku. Kontrolují především dodržování zákazu vjezdu nákladních vozidel a dodržovaní povolené rychlosti, která právě v průběhu opatření byla snížena na 40km/h. Do tohoto dohledu jsou zapojeni nejen dopravní policisté z Územního odboru Jablonec nad Nisou, ale také dopravní policisté z Oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Dále v rámci výkonu služby tento dohled provádí i policisté pořádkové služby, a to z Obvodního oddělení v Rychnově u Jablonce nad Nisou a Oddělení hlídkové služby Jablonec nad Nisou.  Je důležité také zmínit tu skutečnost, že policisté z obou dopravních útvarů k výkonu služby v dané lokalitě také využívají vozidla s tzv. skrytým dohledem, což jsou vozidla v civilním provedení určená prioritně ke kontrolám dodržování povolené rychlosti a pro občany jsou tak díky barevnému civilnímu provedení méně viditelná.

Všichni policisté, kteří se na dohledu nad bezpečností a plynulostí provozu v úseku silnice třetí třídy Jeřmanice – Milíře – Rádlo podíleli, za období od 1. 8. do 30. 9. řešili celkem 136 přestupků řidičů motorových vozidel, kdy se převážně jednalo právě o porušení zákazu vjezdu nákladních vozidel či porušení povolené rychlosti. Rychnovští policisté museli také svůj výkon služby směřovat na kontroly po trase Rychnov u Jablonce nad Nisou – Pelíkovice – Radoňovice, kde též platí zákaz vjezdu nákladních vozidel, a dále na trasu Turnov – Jenišovice – Frýdštejn – Dalešice – Maršovice, kam nesmějí vjet nákladní vozidla nad 12t.  Dopravní policisté navíc v tomto období se také museli zaměřit na problematickou a sledovanou silnici první třídy číslo deset, a to zase s ohledem na motocyklisty, kteří po této silnici často svoji jízdou ohrožují ostatní účastníky silničního provozu.

Z těchto údajů vyplývá, že v rámci výkonu služby policisté dopravní i pořádkové služby se intenzivně zaměřují na problematické úseky silnic v celém jabloneckém regionu, a v současné době zvýšenou pozornost věnují právě komunikacím, které využívají řidiči v souvislosti s rozsáhlou rekonstrukcí křižovatky Rádelský mlýn.

Na závěr připomínáme všem řidičům stanovené objízdné trasy:

  • V období od 15. 4. 2020 – 30. 11. 2021 (původně byl stanoven termín do 2. 7. 2022) bude provoz v dopravním uspořádání silnice 2+1. tj. 2 jízdní pruhy pro směr Turnov – Liberec a 1 pruh pro směr Liberec – Turnov. Sjezd a nájezd ze silnice I/65 od Jablonce bude UZAVŘEN. 
  • Objízdná trasa do JN bude vždy přes Liberec.
  • Pro vozidla  jedoucí do Rychnova u JN, Kokonín a Vrkoslavice bude objízdná trasa přes Železný Brod a Maršovice.
  • Z křižovatky silnic č. I/10 x II/287 Bratříkov je vedena objízdná trasa do Jablonce přes Tanvald

13. 10. 2020
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem