Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

V Hradci a Hořicích mizely staré Škodovky

KRÁLOVÉHRADECKO-Dva muži si vyslechli obvinění z krádeží 

Královéhradeckým kriminalistům se podařilo odhalit nezákonné jednání minimálně dvou mužů, kteří v Hradci Králové a Hořicích v měsících září a říjen odcizili nebo vykradli celkem 17 starších typů vozidel zn. Škoda.
 
Jedenatřicetiletému muži z Královéhradecka policejní komisař sdělil ve středu obvinění ze spáchání přečinů krádeže, poškození cizí věci a neoprávněné držení platebního prostředku. Od čtvrtka je za tuto trestnou činnost ve vazbě. Druhému, šestnáctiletému mladistvému, kriminalisté sdělili obvinění z krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. Stíhán bude dle zvláštního zákona o soudnictví ve věcech mládeže. Mezi dospělým mužem a mladíkem není žádný příbuzenský vztah.
 
Auta typu Škoda 100, 105, 120, Favorit a Felicia byly pro ně snadnou kořistí, neboť se dají velmi jednoduše otevřít a nastartovat a většinou nejsou vybaveny žádným zabezpečovacím zařízením. Vybírali si vozidla zaparkovaná před domy i vozidla odstavená z důvodu momentální nepojízdnosti. Velká část z odcizených vozidel patřila starším majitelům, pro které představovala jedinou možnost dopravy a obslužnosti.
Z šetření a výpovědí obviněných mužů vyplynulo, že minimálně třináct aut odvezli na dvůr domu rodičů jednoho z nich, kde je rozřezali na díly. Část dílů prodávali na burzách nebo na vrakoviště, část prodali jako šrot ve sběrných surovinách. Nepotřebné zbývající kusy odvezli na skládky. Ve čtyřech případech se do vozidel „pouze“ vloupali a odcizili například autorádio nebo peněženku s platebními kartami a finanční hotovostí. Poškozeným tak způsobili škodu ve výši více než 220 tisíc korun. Zisk z prodeje dílů byl ale, podle výpovědi jednoho z mužů, ve výši asi 20 tisíc korun.
 
Starší z obviněných mužů byl již v minulosti za majetkovou trestnou činnost odsouzen k trestu odnětí svobody v celkové délce 4,5 roku. Proto mu v případě odsouzení hrozí vězení až na tři roky.
V těchto dnech také zaslal policejní komisař k rukám státního zástupce návrh na podání obžaloby pro krádeže, kterých se měl obviněný muž dopouštět v období od prosince 2010 do února 2011 a o jejichž objasnění jsme veřejnost informovali 31. 3. 2011, viz KONEC vloupáním do garáží na Hradecku!.
 
Kriminalisté na případu dále pracují a prověřují v této souvislosti další osoby. S největší pravděpodobností se okruh obviněných v blízké době rozšíří.
 
 
 mjr. Mgr. Ivana Ježková
 tisková mluvčí, tel. 602651187
zveřejněno 5.11.2011, 9:00

vytisknout  e-mailem