Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

V Českých Budějovicích přibývají případy skimmingu

Jihočeský kraj – Buďte opatrní při výběru peněz. Pomozte policii dopadnout pachatele. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Jihočeští kriminalisté se obrací na širokou veřejnost se žádostí o pomoc při pátrání po pachateli skimmingu neboli podvodného jednání, při kterém padělatelé platebních karet zkopírují údaje z magnetického proužku karty bez vědomí právoplatného držitele karty. Získané údaje následně použijí k vytvoření padělků těchto karet a díky vysledovanému PIN kódu pak provádí neoprávněné výběry.
 
Včera jsme veřejnost informovali o výborné práci jihočeských kriminalistů, kterým se podařilo odhalit existenci mezinárodní organizované skupiny, která se touto nelegální činností zabývá, viz. článek: http://www.policie.cz/clanek/pachatel-skimmingu-je-ve-vezeni-kriminaliste-proti-nemu-vznesli-dalsi-obvineni.aspx. Pachatel, který tuto činnost v uplynulých letech na území našeho kraje páchal, je ve vězení. Přesto se v Českých Budějovicích v nedávné době objevily další případy skimmingu, které byly provedeny totožným způsobem.
 
Poslední případ byl policii nahlášen dne 2. května. Dosud nezjištěný pachatel, jehož podobu zachytila kamera umístěná na bankomatu, nainstaloval neoprávněně a skrytě elektronické skimmovací zařízení. Jednalo se o bankomat umístěný u obchodního domu Kaufland v ulici Na Sádkách v Českých Budějovicích. Nainstalované skimmovací zařízení bylo způsobilé shromažďovat neoprávněně identifikační, bezpečností a přístupové údaje k platebním bankovním kartám, které jejich majitelé použili v tomto bankomatu. Policisty upozornil všímavý občan, který poznal, že s bankomatem není vše v pořádku. Policisté proto žádají občany, kteří pachatele na fotografii poznali, aby kontaktovali policii na lince 158 nebo na telefonním čísle 974 224 480.
 
Další skimmovací zařízení se objevila v měsíci březnu 2013 také na bankomatech v Českých Budějovicích v ulici Krajinská, na Senovážném náměstí a v ulici Jeronýmova. Díky výborné práci českobudějovických policistů se v tomto případě podařilo odhalit totožnost dvou pachatelů z Bulharska. Jeden z pachatelů byl při páchání této trestné činnosti zadržen v Brně a je vazebně stíhán.
 
Kriminalisté apelují na občany, aby byli při výběru peněz z bankomatů velmi opatrní. Je nezbytné, abyste si bankomat vždy dobře prohlédli, zda na něm neshledáte nějaké změny či cokoliv podezřelého a v případě, že budete mít problémy se zastrčením karty do bankomatu, jste ji tam násilím netlačili, ale okamžitě jste zkontaktovali policii či správce bankomatu. Může se totiž stát, že právě na tomto bankomatu je skimmovací zařízení nainstalované. Pachatelé jsou však schopni vyrobit toto zařízení ve velmi dobré kvalitě, které je přizpůsobené barvou, tvarem i umístěním konstrukci bankomatu, aby co nejvíce eliminovali možnost jeho odhalení. Je tedy velmi obtížné poznat, že je na bankomatu umístěné. Proto vždy dodržujte tuto radu: DŮKLADNĚ ZAKRÝVEJTE KLÁVESNICI PŘI ZADÁVÁNÍ PIN KÓDU a to nejen shora, ale také ze všech stran, aby na klávesnici nebylo vidět ze žádného úhlu. Proto je ideální vytvořit si z dlaně jakousi mističku a klávesnici tak důkladně přikrýt. Jen tak máte šanci, že Váš PIN kód nikdo neodhalí.
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, pisjc@mvcr.cz
10. května 2013
Odkazy do noveho okna

pachatel skimming 1

pachatel skimming 1 

Detailní náhled

pachatel skimming 2

pachatel skimming 2 

Detailní náhled

pachatel skimming 3

pachatel skimming 3 

Detailní náhled

pachatel skimming 4

pachatel skimming 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem