Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pachatel skimmingu je ve vězení, kriminalisté proti němu vznesli další obvinění

Jihočeský kraj – Zjistili, že muž z Bulharska je členem organizované skupiny působící v různých státech světa. (Hlasová schránka 974 221 116) 

V loňském roce informovala jihočeská policie veřejnost o mimořádném úspěchu jihočeských kriminalistů, specialistů na hospodářskou trestnou činnost, kteří dopadli pachatele skimmingu přímo při činu, viz. článek:  http://www.policie.cz/clanek/kriminaliste-zaznamenali-mimoradny-uspech.aspx

 

Tehdy 34 letý muž z Bulharska spolu s další ženou dne 5. dubna umístil nelegální skimmovací zařízení do prostoru uživatelské části bankomatu jedné bankovní instituce na českobudějovickém náměstí. Následně byli oba pachatelé dopadeni nedaleko státních hranic s Rakouskem. Ve spolupráci s hornorakouskou policí pak kriminalisté zjistili, že se tato dvojice zdržovala v jednom hotelu v Linci. Při prohlídce jejich pokoje zajistili řadu věcí, které pachatelé pravděpodobně používali pro páchání tohoto druhu trestné činnosti. Všechny zajištěné předměty byly podrobeny znaleckému zkoumání, na jehož výsledky kriminalisté dosud čekali. Muž byl mezitím odsouzen a v současné době vykonává tříletý trest odnětí svobody.

Po obdržení výsledků znaleckých zkoumání se kriminalistům potvrdily jejich předpoklady. Provedená znalecká zkoumání prokázala, že trestná činnost tohoto pachatele přesahuje hranice našeho státu a dokonce Evropy. Kriminalisté zjistili, že odsouzený muž je členem organizované skupiny působící v různých státech světa, která se zaměřuje právě na výše zmiňovanou trestnou činnost. Jeho úkolem, v době, kdy byl ještě na svobodě, bylo instalovat skimmovací zařízení na nejrůznějších místech jihočeského kraje. Prozatím se podařilo zjistit, že v prosinci 2011 nainstaloval toto zařízení na jeden bankomat v Českém Krumlově a v únoru 2012 na bankomat v Lipně nad Vltavou. Podobných míst však může být i více. Následně díky jeho počínání dosud blíže nezjištěné osoby z organizované skupiny padělaly platební prostředky jak českých, tak i holandských klientů bankovních institutů. Takto padělané karty pak byly použity členy organizované skupiny k neoprávněným výběrům v USA, Tanzánii, Indii a Indonésii. Muž tak úmyslně opatřil dalším členům organizované skupiny prostředky, které jim umožnily neoprávněně vyhotovit kopie nejméně 30 bankovních karet, díky kterým vybrali či se pokusili vybrat z účtů majitelů zneužitých karet finanční prostředky. Škoda, kterou takto způsobil, přesáhla částku 350 000 korun.
 
Na základě nově získaných informací tak kriminalisté v těchto dnech sdělili již odsouzenému cizinci další obvinění, tentokrát z trestného činu podvodu ve formě účastenství a z trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku v pátém odstavci, tzn., že tento čin spáchal jako člen organizované skupiny působící ve více státech. V případě odsouzení mu tak hrozí trest odnětí svobody na 8 až 12 let nebo propadnutí majetku.
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, pisjc@mvcr.cz
9. května 2013
Odkazy do noveho okna

pachatel při instalaci zařízení

pachatel při instalaci zařízení 

Detailní náhled

skimmovací zařízení ve voze 2

skimmovací zařízení ve voze 2 

Detailní náhled

skimmovací zařízení ve voze

skimmovací zařízení ve voze 

Detailní náhled

zadržení pachatelů 2

zadržení pachatelů 2 

Detailní náhled

zadržení pachatelů

zadržení pachatelů 

Detailní náhled

zajištěné bankovky

zajištěné bankovky 

Detailní náhled

zajištěné věci

zajištěné věci 

Detailní náhled

zajištěné vozidlo

zajištěné vozidlo 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem