Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zloději mědi dopadeni

PLZEŇ - Policsté odhalili tři pachatele, kteří kradli měděné kabely. 

     Hned čtyři případy majetkové trestné činnosti objasnili plzeňští policisté. Ti v průběhu šetření krádeže zahradního traktůrku z fotbalového stadionu v Plzni Liticích a opakovaných krádeží drahých kovů z areálu strojírenského podniku v Plzni v Železniční ulici zjistili, že všechny tyto případy mají společného jmenovatele a sice partičku třech pachatelů.
     Prvního skutku se dopustil 35letý muž z Plzně. Ten v blíže nezjištěné době od 18.00 hodin dne 4.8.2013 do 05.10 hodin dne následujícího nejdříve vnikl na pozemek fotbalového stadionu v Plzni Liticích, zde násilím vypáčil petlici přístavku a z něj odcizil zahradní traktůrek. Na pozemku stadionu si dále vyhlédl betonový poklop studny, jehož polovinu společně se zahradním traktůrkem naložil do vozidla a z místa odjel. Z odcizených věcí se však dlouho neradoval, neboť  již v 5.40 hodin bylo vozidlo odstavené v obci Útušice kontrolováno policejní hlídkou, která okamžitě odcizené věci zajistila.  
     O necelé dva týdny později se tentýž muž rozhodl ke krádeži drahých kovů. Se svým plánem se svěřil svému 31létému známému z Rokycanska a společně v blíže nezjištěné době od 15.8.2013 do 17.8.2013 vnikli po překonání oplocení na pozemku strojírenské firmy v Plzni v nŽelezniční ulici, kde nejdříve z měděného kabelu vedoucího podél zdi oplocení areálu odstranili izolaci a z místa odešli. Pro takto připravený měděný kabel se dne 17.8.2013 ve večerních hodinách vrátili. Starší z mužů opět vnikl do areálu fimry, kabel odstřihl. Při odchodu z objektu vystříhal v drátěném oplocení otvor, kterým se i s odcizeným kabelem protáhl. Poté i s mědí nastoupil do vozu, se kterým do dohodě na kísto přijel jeho 31letý komplic. Oba z místa odjeli a mladší z mužů ještě tentýž den měděný kabel za použití cizího žintostenského listu zpeněžil ve sběrně kovů.
O den později se do areálu firmy vrátil mladší z pachatelů, aby odsud odcizil další část měděného kabelu připevněného na zděném oplocení pozemku firmy. Pro tyto účely s sebou přinesl pákové nůžky, jimiž kabelk o délce 75 odstřihl, ještě na místě zbavil izolace a posléze pod cizím jménem prodal ve výkupně kovového odpadu.
Den nato areál stejné společnosti navštívili ze stejných důvodů již zmíněný zloděj zahradního traktůrku společně s dalším z povedené trojice a sice 43letým mužem z Plzně. SApolečně v době mezi sedmou honidou večerní a půlnocí nejdříve přelezli betonovou zeď odděleující pozemek firmy od uokolí, pomocí donesených kleští vystříhali v drátěném oploicení jedné z části areálu otvor o velikosti 100x80 cm, kterým vlezli dovnitř. Zatímco starší z mužů sledoval okolí, mladší pachatel strhával ze zdi plotu měděný kabel, který měli v plánu odcizit. Ve svém jednání však byli vyrušeni policejní hlídkou, která na místo přijela.
V prlběhu šetření bylo policisty dále zjištěno, že se jeden z mužů kromě krádeží dopustil rovněž přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, neboť v době od 4.8.2013 do 19.8.2013 řídil nejméně dvě různá osobní motorová vozidla, ačkoli mu byl vysloven dosud platný soudní zákaz řízení všech motorových vozidel.  
 
por. Ing. Hana Štefflová
8. října 2013
  
 
  

vytisknout  e-mailem