Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Speciální pořádková jednotka

PLZEŇSKÝ KRAJ - Na Krajském ředitelství policie Plzeňského kraje bude od 1. ledna 2023 sloužit přibližně sto policistů v nové speciální pořádkové jednotce. 

Krajský policejní ředitel plk. Jaroslav Vild uvedl k jejímu zřízení následující: „Speciální pořádková jednotka Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje bude zajišťovat akceschopnost policistů 24 hodin každý den v týdnu, což je její hlavní výhodou oproti stávající krajské pořádkové jednotce.  Umožní tak nepřetržité a flexibilní nasazení policistů na událostech, jakými jsou např. pátrací akce po pohřešovaných nebo hledaných osobách, zajištění bezpečnostní situace při shromáždění osob, kulturních a sportovních akcích apod.  Policisté z této jednotky budou ale posilovat i běžný výkon služby tam, kde to bude vzhledem ke konkrétní situaci nejvíce zapotřebí. Počítáme i s její výpomocí kolegům z jiných krajských ředitelství Policie ČR, kdy navážeme na dosavadní součinnost naší krajské pořádkové jednotky s jinými policejními útvary.“

Hlavní výhodou speciální pořádkové jednotky je, jak je již výše uvedeno, její neustálá akceschopnost a vyšší míra profesionalizace. V krajské pořádkové jednotce slouží policisté, kteří vykonávají svou službu primárně na jiných organizačních článcích – jedná se zejména o policisty z obvodních oddělení nebo kolegy z oddělení hlídkové služby Městského ředitelství policie Plzeň. V případě potřeby je nutné tyto policisty povolat do služby, což s sebou přináší časovou prodlevu, ale i organizační zatížení a administrativní agendu, která s tím následně souvisí. Zřízením specializované jednotky budou tyto záležitosti odstraněny a policisté budou moci ihned vykonávat své služební úkoly při událostech, do kterých budou nasazeni.

Vznik tohoto nového organizačního článku nevyžadoval žádná nová tabulková místa a jeho konečné realizaci předcházely přibližně roční přípravy.

mjr. Mgr. Pavla Burešová
20. prosince 2022

vytisknout  e-mailem