Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Slavnostní otevření

Policejní stanice Folmava 

     Dnes  5. března 2013 v 11:00 hodin byla slavnostně otevřena nově vybudovaná Policejní stanice Folmava,  která je  organizačně zařazena pod Obvodní oddělení Policie  České republiky Domažlice.  Slavnostního otevření se ujal ředitel  Krajského ředitelství policie Plzeňského  kraje pan plk.  Mgr. Jaromír Kníže společně se starostou obce Česká Kubice  panem  Ing. Vladimírem Korandou. Slavnostního otevření se za  přítomnosti médií dále  zúčastnili policisté z vedení  domažlické policie, kolegové z bavorské policie,  starostové  okolních obcí, senátor Jan Látka a starosta obce Furth im  Wald. 
      Ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje ve  svém  projevu uvedl, že potřebnost policejní stanice v daném  regionu byla jedním z  kroků, kterým vedení plzeňského kraje  chce řešit nepříznivou situaci, která  vznikla v posledních  letech v česko - bavorském příhraničí, a to zejména v okolí  zde fungujících tržnic, v návaznosti na zjištění zvýšeného prodeje  drog. Ředitel  dále uvedl, že mezi další opatření řešící  tuto situaci patří vznik koordinační  pracovní skupiny zabývající se  shodnou problematikou v rámci Plzeňského kraje,  kdy na řešení  těchto problémů spolupracuje Policie České republiky s celníky,  hasičským záchranným sborem, krajským státním zastupitelstvím  a dalšími orgány  státní správy (finanční úřad, živnostenský  úřad, česká obchodní  inspekce). 
     Dále pan ředitel  ve svém proslovu hodnotil pozitivně  česko-bavorskou policejní  spolupráci, ke které denně dochází, a dále schopnost  policistů  územního odboru Domažlice přímo komunikovat s kolegy z policejního  inspektorátu Furth im Wald. Velmi kladné hodnocení si podle  pana ředitele  zaslouží také jednání s Obecním úřadem  Česká Kubice v čele s panem starostou,  kdy společně vyhodnotili  současnou situaci v příhraničí a pan starosta požadoval  po  policii řešení této situace. Tato jednání stála za vznikem  nové policejní  stanice Folmava. Ta vznikla jen za laskavého  přispění a spolupráce obce Česká  Kubice, která dokázala  problém pojmenovat, shodnout se s policií a nalézt  prostředky  ve svém rozpočtu a rekonstruovat doposud nevyužívané prostory.  Policie tak získala velmi důstojné a pěkné prostředí, ve  kterém dnes policejní  stanice existuje. Za to všechno patří  starostovi a občanům České Kubice naše  poděkování. Nová  policejní stanice vznikla i díky kladnému přístupu policejního  prezidenta a ministra vnitra, který v rámci nové organizační  struktury  akceptoval návrh na vznik nové policejní stanice  a umožnil její vybudování.
     Na závěr svojí  řeči pan ředitel uvedl, že příhraniční drogová  problematika  není problémem pouze domažlického okresu. Hranice Plzeňského kraje a Spolkové republiky Bavorsko činí 207 kilometrů, tudíž obdobné kroky - posílení  výkonu služby policie a  činnosti koordinační pracovní skupiny,  směřujeme také na území Tachovska a  KIatovska.
      Starostové obcí Česká Kubice a německého Furthu im Wald  pozitivně  reagovali na otevření policejní stanice a zvýšený výkon služby,  neboť  se ze strany nejen českých, ale i bavorských občanů  ozývaly časté kritiky  týkající se drogové problematiky  v této oblasti.
     Po slavnostním  přestřižení  pásky měli všichni zúčastnění možnost vstoupit do vnitřních  prostor  stanice, prohlédnout si její vybavení a také spolu  vzájemně pohovořit. 

por. Mgr. Dagmar Brožová
5. března 2013

vytisknout  e-mailem