Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Prevence v dopravě

PLZEŇ - Dopravní policisté se zaměřili nejen na chování chodců a cyklistů v dopravě. Respektujte, dodržujte pravidla a chraňte si své zdraví. 

Právě chodci patří mezi nejrizikovější účastníky silničního provozu a často se dopouštějí dopravních přestupků, zejména během přecházení vozovky. Chodci jsou mnohdy nepozorní, zbytečně riskují přecházením komunikace mimo vyznačené přechody pro chodce, kličkují mezi stojícími vozidly v kolonách, často podceňují situaci a vstupují do vozovky na “červenou“ a také v místech, kde nemají dostatečný rozhled. Tam, kde je mezi jednotlivými jízdními směry na vozovce umístěn i tramvajový pás, je přecházení mimo vyznačený přechod pro chodce ještě větším rizikem, jelikož se chodec musí rozhlížet a sledovat pohyb nejen jedoucích vozidel, ale i tramvají. Spěch a stres situaci v dopravě rozhodně nezlepší ani nezrychlí a dobíhání zejména dopravních prostředků veřejné dopravy nebo přebíhání vozovky může dopadnout i s fatálními následky.

Chodci

Podle § 54 zákona o provozu na pozemních komunikacích musí chodec, který se nachází blíže než 50 metrů od křižovatky s řízeným provozem, přechodu pro chodce, místu pro přecházení, podchodu či nadchodu, přecházet jen na těchto místech.  Na přechodu pro chodce se chodí vpravo. Mimo přechod pro chodce je dovoleno přecházet vozovku jen kolmo k její ose. Před vstupem na vozovku se chodec musí přesvědčit, zda-li může vozovku přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky silničního provozu na pozemních komunikacích. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy. Jakmile vstoupí chodec na přechod pro chodce nebo na vozovku, nesmí se tam bezdůvodně zastavovat nebo zdržovat. Nevidomý chodec signalizuje úmysl přejít vozovku mávnutím bílou slepeckou holí ve směru přecházení. Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku, přijíždějí-li vozidla s právem přednostní jízdy, nachází-li se na přechodu pro chodce nebo na vozovce, musí neprodleně uvolnit prostor pro projetí těchto vozidel. Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem. Chodec musí dát přednost v jízdě tramvaji a nesmí překonávat zábradlí nebo jiné zábrany na vozovce.

Řidiči

Také řidiči mnohdy nedodržují povinnosti, které jim ukládá zákon (§ 5 odst. h). Měli by umožnit chodci, který je na přechodu pro chodce nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky, proto se musí řidič takového vozidla přibližovat k přechodu pro chodce takovou rychlostí, aby mohl zastavit vozidlo před přechodem pro chodce, a pokud je to nutné, je povinen před přechodem pro chodce zastavit vozidlo. Mnohdy se stává, že jeden z řidičů zastaví a řidič jedoucí v protisměru nezastaví. Proto by chodci měli být velice opatrní a vstupovat do vozovky až poté, co zastaví vozidla v obou směrech. V tomto momentě je  také velice důležitý oční kontakt chodce s řidičem, který přikývnutím hlavy může dát chodci znamení ke vstupu do vozovky.

Cyklisté a jízda na jízdním kole

Jízda na kole patří k jednomu z nejoblíbenějších druhů odpočinkových a sportovních činností ve všech věkových kategorií. Aby přinášela vždy jen radost a rozptýlení je vhodné si také uvědomovat možné následky nebo nebezpečí, která na cyklisty "číhají" v běžném silničním provozu. 

Podle § 57 zákona o silničním provozu je cyklista povinen užít : zřízeného jízdního pruhu pro cyklisty, vyhrazeného jízdního pruhu pro cyklisty, stezky pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty. Na pozemní komunikaci se na jízdním kole jezdí při pravém okraji vozovky; nejsou-li tím ohrožováni ani omezováni chodci, smí se jet po pravé krajnici. Jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka. Cyklisté smějí jet jen jednotlivě za sebou. Pohybují-li se pomalu nebo stojí-li vozidla za sebou při pravém okraji vozovky, může cyklista jedoucí stejným směrem tato vozidla předjíždět nebo objíždět z pravé strany po pravém okraji vozovky nebo krajnici, pokud je vpravo od vozidel dostatek místa; přitom je povinen dbát zvýšené opatrnosti. To neplatí, odbočuje-li vozidlo vpravo a dává-li znamení o změně směru jízdy. Je-li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou "Stezka pro chodce a cyklisty", nesmí cyklista ohrozit chodce jdoucí po stezce. Je-li v místě křížení stezky pro chodce a cyklisty s jinou pozemní komunikací zřízen sdružený přechod pro chodce a přejezd pro cyklisty, použijí se ve vztahu k tomuto sdruženému přechodu pro chodce a přejezdu pro cyklisty pro jednotlivé účastníky provozu na pozemních komunikacích obdobně ustanovení upravující chování těchto účastníků provozu na přechodu pro chodce a na přejezdu pro cyklisty. Je-li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou "Stezka pro chodce a cyklisty", na které je oddělen pruh pro chodce a pruh pro cyklisty, je cyklista povinen užít pouze pruh vyznačený pro cyklisty. Pruh vyznačený pro chodce může cyklista užít pouze při objíždění, předjíždění, otáčení, odbočování a vjíždění na stezku pro chodce a cyklisty; přitom nesmí ohrozit chodce jdoucí v pruhu vyznačeném pro chodce. Vyhrazený jízdní pruh pro cyklisty nebo stezku pro cyklisty může užít i osoba pohybující se na lyžích nebo kolečkových bruslích nebo obdobném sportovním vybavení. Před vjezdem na přejezd pro cyklisty se cyklista musí přesvědčit, zda-li může vozovku přejet, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích, cyklista smí přejíždět vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy. Na přejezdu pro cyklisty se jezdí vpravo.

Podle § 58 zákona o silnoičním provozu je cyklista mladší 18 let povinen za jízdy použít ochrannou přílbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu a mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě. Dítě mladší 10 let smí na silnici, místní komunikaci a veřejně přístupné účelové komunikaci jet na jízdním kole jen pod dohledem osoby starší 15 let; to neplatí pro jízdu na chodníku, cyklistické stezce a v obytné a pěší zóně. Na jednomístném jízdním kole není dovoleno jezdit ve dvou; je-li však jízdní kolo vybaveno pomocným sedadlem pro přepravu dítěte a pevnými opěrami pro nohy, smí osoba starší 15 let vézt osobu mladší 7 let. Osoba starší 18 let může vézt nejvýše dvě děti mladší 10 let v přívěsném vozíku určeném pro přepravu dětí, který splňuje technické podmínky stanovené zvláštním předpisem, nebo dítě na dětském kole připojeném k jízdnímu kolu spojovací tyčí. Cyklista nesmí jet bez držení řídítek, držet se jiného vozidla, vést za jízdy druhé jízdní kolo, ruční vozík, psa nebo jiné zvíře a vozit předměty, které by znesnadňovaly řízení jízdního kola nebo ohrožovaly jiné účastníky provozu na pozemních komunikacích. Při jízdě musí mít cyklista nohy na šlapadlech. Cyklista je povinen za snížené viditelnosti mít za jízdy rozsvícen světlomet s bílým světlem svítícím dopředu a zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušovaným světlem červené barvy. Je-li vozovka dostatečně a souvisle osvětlena, může cyklista použít náhradou za světlomet svítilnu bílé barvy s přerušovaným světlem. K jízdnímu kolu se smí připojit přívěsný vozík, který není širší než 900 mm, má na zádi dvě červené odrazky netrojúhelníkového tvaru umístěné co nejblíže k bočním obrysům vozíku a je spojen s jízdním kolem pevným spojovacím zařízením. Zakrývá-li přívěsný vozík nebo jeho náklad za snížené viditelnosti zadní obrysové červené světlo jízdního kola, musí být přívěsný vozík opatřen vlevo na zádi červeným neoslňujícím světlem. Jsou-li v přívěsném vozíku přepravovány děti, musí být přívěsný vozík označen žlutým nebo oranžovým praporkem nebo štítkem o rozměru 300 x 300 mm vztyčeným ve výšce 1200 – 1600 mm nad úrovní vozovky.

Dopravní policisté preventivně dohlíželi nejen na plynulost a bezpečnost v silničním provozu, ale i na chování cyklistů a zejména chodců v dopravě. Při dopravně bezpečnostní akci dne 17. ledna 2022 dopravní policisté přistihli pět chodců při přecházení vozovky na červenou. Za zjištěný přestupek jim uložili v příkazním řízení na místě pokuty v celkové částce 800 korun. 

Podobné zaměřené dopravně bezpečnostní akce preventivního charakteru budou policisté opakovat.

nprap. Veronika Hokrová 
19. ledna 2022

vytisknout  e-mailem