Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

PREVENCE – Letní tábory

PLZEŇSKÝ KRAJ – Než vyrazím na tábor. 

     Během letních prázdnin mají mnozí rodiče starost o to, aby zajistili pro své ratolesti vhodný volnočasový program. Jedna z možností, jak zajistit dětem pěkné prázdniny, je dětský tábor. Připomeňme si proto několik rad pro výběr bezpečného tábora.

     Doporučujeme, aby se rodiče řádně informovali, o jaký tábor se jedná a co vlastně tábornictví s sebou přináší. V dnešní době jsou v nabídce letní tábory s celou řadou zaměření. Měli byste vědět, kdo tábor provozuje, v jakých místech se bude konat a jaký program si pro děti vedoucí oddílů připravili.

     Upozorněte hlavního vedoucího tábora na to, zda je dítě plavec, či neplavec, jaké má individuální potřeby nebo jestli nemá nějaké zdravotní potíže  - např. alergie na jídlo, včelí bodnutí nebo jiné. Zajistěte tedy dětem případné potřebné léky.

     Je důležité také děti předem varovat a upozornit na možná nebezpečí. Pokud si děti vezou s sebou cenné věci, jako je telefon, tablet, větší finanční obnos a jiné, je dobré, aby věděly, že i na táboře je možnost jejich ztráty či odcizení. Dětem je vhodné připomenout, že pokud budou navštěvovat volnou přírodu, měly by být na sebe opatrné, aby předešly možným úrazům nebo zraněním. Kdyby se náhodou ocitly v situaci, že zabloudí nebo se ztratí, je důležité, aby věděly, jak se mají zachovat. Během táborů děti často navštěvují koupaliště nebo jiné vodní plochy. Koupání a skákání do neznámé vody může být velmi nebezpečné.

     Nezapomeňte dětem během na tábor poslat pohled, uděláte jim radost a budou vědět, že na ně myslíte. Po návratu dítěte z tábora věnujte čas na povídání o průběhu celého tábora. Vyslechněte si klady i zápory, které Vám sdělí, a v případě, že bude hovořit negativně, ověřte si průběh tábora u vedoucích či rodičů jiných dětí. Pro naše ratolesti by měl být tábor spojen s pozitivními zážitky, novými zkušenostmi a kamarády.

pprap. Hana Rubášová
13. července 2017

vytisknout  e-mailem