Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Padělání peněz

PLZEŇSKÝ KRAJ – Kriminalisté odboru hospodářské kriminality obvinili muže ze spáchání zločinu. Na tiskárně vyrobil padělky bankovek a uvedl je do oběhu. 

     Kriminalisté odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje zahájili v těchto dnech trestní stíhání jednačtyřicetiletého muže z Holýšova, kterého obvinili ze spáchání zločinu padělání a pozměnění peněz. Obviněný muž ve svém bydlišti v úmyslu získat majetkový prospěch vyrobil reprografickým tiskem za využití multifunkční tiskárny celkem 46 kusů padělků dvoutisícové bankovky a dále 26 kusů padělků bankovky nominální hodnoty 1 tisíc korun.
     Tyto padělky pak uvedl do oběhu a vydával je za pravé, a to vložením do vkladových bankomatů na bankovní účty, několika padělky pak platil v obchodech a na čerpacích stanicích na Plzeňsku a v Praze. Padělané bankovky byly zjištěny při kontrolách tržeb a také validátorem bankovek bankomatu. V průběhu vkládání peněz totiž probíhá kontrola pravosti a platnosti bankovek dle zákona. V případě, že bankovky jsou zadrženy z důvodu podezření na jejich padělání nebo z důvodu nestandardního poškození, nejsou započítány do vkladu a jsou následně zaslány do České národní banky k posouzení pravosti. Tak tomu bylo i v tomto případě. Banka je poté schopna určit, ze kterých vkladových transakcí bankovky pocházejí a také na jaký bankovní účet měly být vloženy. Tyto informace poté dovedly kriminalisty k výše uvedenému muži. Obstarali si příkaz k domovní prohlídce a domovní prohlídku vykonali. Obviněný při ní vydal věci důležité pro trestní řízení a k padělání bankovek se přiznal. Chtěl vyřešit svou rodinnou a finanční situaci. Je stíhaný na svobodě, hrozí mu trest odnětí svobody na tři roky až osm let.

por. Mgr. Dagmar Brožová
26. července 2022

Odkazy do noveho okna

Vydaná tiskárna

Vydaná tiskárna 

Detailní náhled

Vydaná bankovka

Vydaná bankovka 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem