Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Okradl seniora

Využil známého scénáře 

Známého scénáře využil zatím neznámý pachatel v malé obci nedaleko Klatov, když se v pondělí 27. července 2009 před 15tou hodinou odpoledne vloudil pod smyšlenou záminkou do  domu 87mi letého seniora a okradl jej.  Dle zatím zjištěných informací měl  předstírat, že shání syna poškozeného z důvodu předání peněz. Spoléhal zřejmě na důvěřivost  seniorů. Muž pozval neznámého do vnitřních prostor, kde podezřelý odvedl další komunikací jeho pozornost. Využil pak nepatrné chvilky k tomu, aby z  kuchyňské linky odcizil 16 tisíc korun. Poté ihned dům "bez rozloučení" opustil.  Po pachateli nyní pátrají  policisté obvodního oddělení Klatovy.

Obdobných  událostí bylo v minulých letech popsáno policií již mnoho. Pachatelé využívají především dobromyslnosti, důvěřivosti a neopatrnosti starších lidí. Je jim znám fakt, že senior jim snadno umožní vstup do obydlí. Často vystupují jako prodejci různého zboží, opraváři, údržbáři, zástupci různých organizací, známí zemřelých manželů, či manželek. Snaží se vloudit do bytu pod záminkou předání výhry, vrácení přeplatku, nebo předstírají žízeň, nevolnost, nutnost použití toalety, poskytnutí různých služeb. Proto vždy mějte na paměti - jsou to neznámí, cizí lidé, proto na jejich “výhodné” nabídky nereagujte a nekompromisně zavřete dveře. Nesmíme podlehnout zvýšenému nátlaku těchto osob.

Zejména však v menších obcích mohou  tito pachatelé využít i nezajištěné dveře a nepřítomnost majitele v domě. proto doporučujeme, aby občané zamykali dveře domů a samozřejmě i dvířka, či vrata oplocení pozemků i při krátkodobém odchodu z domu.

V případě, že byste se s podobným případem setkali,  zaznamenejte si, co nejvíce informací a svých postřehů (spz vozu, počet osob, jejich popis, zvláštní znamení ....). Vhodné je tyto skutečnosti ihned zapsat, nejlépe do kalendáře apod. Vaše postřehy mohou policistům pomoci  při vyšetřování  těchto případů a  pátrání po jejich pachatelích.

 

vytisknout  e-mailem