Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky

PLZEŇSKÝ KRAJ - Podezřelým hrozí odnětí svobody až na jeden rok. 

     Minulý týden sdělili policisté odboru cizinecké policie ve dvou případech podezření z přečinu napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky.
 
     Díky získaným informacím, poznatkům, spolupráci s dalšími státními institucemi a následnému důslednému prošetření všech získaných podkladů bylo zjištěno, že měl v roce 2012 uzavřít 50letý občan České republiky manželství s o šestnáct let mladší cizinkou. Důvodem uzavření sňatku bylo získání povolení k pobytu na území České republiky pro zmiňovanou cizinku. Sňatek se uskutečnil v roce 2012 v Mongolsku a za uzavření sňatku měl muž přislíbeno podnikání v oblasti cestovního ruchu, ze kterého vyplýval finanční zisk.
 
     V druhém případě měl 57letý majitel nemovitosti na jižním Plzeňsku podepsat fiktivní listiny, přičemž se jednalo o nájemní smlouvy a doklady o zajištění ubytování pro sedm cizinců. Za tuto „službu“ měl obdržet bezmála 15 tisíc korun. Jedná se totiž o doklady, které jsou nedílnou součástí žádosti o prodloužení dlouhodobého pobytu na území České republiky.
 
     Trestní zákoník stanoví, že kdo v úmyslu získat neoprávněný majetkový nebo jiný prospěch pomáhá jinému k neoprávněnému pobytu na území ČR  bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
 
por. Bc. Jana Tomková
24.4.2014

vytisknout  e-mailem