Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Nálezy munice

PLZEŇSKÝ KRAJ - Do nebezpečné situace se může dostat kdokoli. 

Předmětů, které nám i po desetiletích připomínají druhou světovou válku, náhodně nalézáme každoročně desítky. Nález podezřelého předmětu, který připomíná munici , to je ve většině případů klasické hlášení, které přijímá integrované operační středisko plzeňských policistů.
 
Oznamovatelé většinou naleznou tyto nebezpečné předměty při úklidu sklepních, či půdních prostor, při výkopových pracích, popřípadě na procházce v lese, nebo při hledání „pokladů“ na polích a v odlehlých lesních koutech. Odborným posouzením nalezených předmětů bývá mnohdy zjištěno, že se jedná o naše „dědictví“ z druhé světové války.
 
Mezi posledními případy jsou „nálezy“ z Plzně a okolí. U Chotíkova byl v lesním porostu nalezen detektorem kovů dělostřelecký   náboj průměru 8,8 cm o délce 40 cm z II. světové války, v Dobřanech pak byly nalezeny při úklidu pozůstalosti v garáži rozbušky, signální náboje, pěchotní mina, minové rozněčovače a podobně. V Plzni  našli v ulici Univerzitní při pyrotechnickém průzkumu staveniště cvičnou střelu do minometu ráže 9 cm.  I z dob nedávno minulých si můžeme vzpomenout na nález letecké pumy o průměru 40 cm a délce jednoho metru a třiceti centimetrů v červenci 2011. Tehdy munici našli dělníci při opravě tramvajové trati v Plzni na Karlovarské ulici. Následné bezpečné zajištění a odvoz pumy si vyžádalo i evakuaci obyvatel v okolí pěti set metrů. Takovýchto oznámení přijímají operátoři policie i několik desítek za rok. Například za první dva měsíce letošního roku byly obdobných hlášení přijaty skoro dvě desítky.
 
Je nutné, aby nalezené předměty vždy posoudil specialista z pyrotechnické služby. Vzhledem k jejich nebezpečnosti s nimi nelze neodborně manipulovat, či je kamkoli transportovat. Lze konstatovat, že někdy jsou  policisté i v údivu nad tím, jak lidé nebezpečnost těchto nálezů podceňují. V minulosti jsme totiž zaznamenali i případy, kdy je „poctivý“ nálezce donesl přímo na policejní služebnu, nebo na obecní úřad (viz tisková zpráva „Děti nalezly podezřelou munici“). A takovéto případy se dějí nejenom v našem regionu, například dle tiskové zprávy  trutnovských kolegů byla munice donesena na konci minulého roku přímo na obvodní oddělení v igelitové tašce.
 
V případě, že naleznete takový nebezpečný předmět, ihned volejte na linku 158. Předmětu se nedotýkejte a nijak s ním nemanipulujte. Náhodné kolemjdoucí osoby, které by mohly přijít do kontaktu s municí, upozorněte a vyčkejte na příjezd policistů. Ti na místo přivolají specialisty z pyrotechnické služby, kteří munici posoudí a zajistí její bezpečnou likvidaci.
 
por. Bc. Jana Tomková
6.3.2014

vytisknout  e-mailem