Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Množírna a týrání psů – Aktualizace

PLZEŇ – V jednom z největších případů letošního roku, padlo obvinění! 

   Aktualizace:

     V průběhu července proběhla jedna z největších realizací na území města Plzně, která byla spojená s týráním zvířat. S 48letou ženou v bytě na Vinicích žila téměř šedesátka psů, další desítky psů se nacházely v obci Sedlec. V Sedleci se našly také těla již uhynulých zvířat.  Policisté Městského ředitelství policie Plzeň kromě dalších neodkladných úkonů museli zajistit všechna zvířata jako důkaz v trestním řízení. Vzhledem k tomu, že psi museli být vyšetřeni veterinářem, a policisté jim museli zajistit celodenní péči, s Útulkem pro zvířata v nouzi v Plzni se vyjednalo jejich dočasné umístění. Následně došlo k zajištění psů v režimu § 79a trestního řádu jako nástroje trestné činnosti a v rámci tohoto režimu byli předáni do správy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Poté byli psi převezeni do nového zařízení (nasmlouvaného ze strany ÚZSVM), který vzhledem k jejich ochraně není veřejný.  Od začátku za péči a krmení o zvířata platí veškeré náklady Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje, kdy v současné chvíli částka přesahuje dva miliony korun. Náklady Policie ČR za péči platí do doby, dokud nebude pejskům zajištěn nový domov. Jelikož jsou s výkonem správy spojeny nepřiměřené náklady, bylo dle zákona (Zákon o výkonu zajištění majetku a věcí v trestním řízení a o změně některých zákonu) rozhodnuto o prodeji ještě před pravomocným rozsudkem soudu. 
Kriminalisté Městského ředitelství policie Plzeň zahájili trestní stíhání osmačtyřicetileté ženy, která je obviněná ze spáchání trestných činů týrání zvířat a neoprávněné podnikání. Ženě hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.
Společně s paní ředitelkou odboru hospodaření s majetkem státu JUDr. Lindou Hejlovou  jsme navštívili místo, kde jsou pejsci umístěny. Na fotografiích a videu můžete vidět, že se jim daří velmi dobře, a jsou připraveni najít nové domovy.

Tisková zpráva ÚZSVM 

 Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v Plzni nabízí novým majitelům psy zajištěné Policií ČR v trestním řízení ohledně týrání zvířat. Na jednotlivé čivavy v nabídce se můžete podívat v katalogových kartách, které bude ÚZSVM průběžně doplňovat o další psy. Ceny jednotlivých zvířat se pohybují od několika set korun do dvou tisíc v závislosti na jejich stáří a zdravotním stavu. Ke kupní ceně budou také připočteny náklady na provedenou kastraci.

Pokud máte zájem o některého ze psů, můžete se od 23. listopadu 2018 obrátit na plzeňské pracoviště  ÚZSVM.  Vzhledem k utrpení, kterému byla zvířata vystavena, budou zájemci o ně po dohodě s orgány činnými v trestním řízení absolvovat osobní rozhovor – za účelem zjištění jejich vztahu a postoje ke zvířatům a zejména k seznámení s přístupem, který týraná zvířata potřebují k dalšímu spokojenému životu. Pro více informací prosím kontaktujte ÚZSVM v Plzni: https://www.uzsvm.cz/psi-nabizeni-uzsvm-v-plzni-2519-0-85/

Původní informace

PLZEŇ – Včerejšího dne bylo nalezeno téměř 60 psů. 

     Včerejšího dne byla provedena domovní prohlídka bytu na Vinicích v Plzni. S 48letou ženou ve společné domácnosti žila téměř šedesátka psů. Psi běhali volně po bytě nebo byli uzavřeni v klecích. Žena je podezřelá ze spáchání přečinu týrání zvířat v jednočinném souběhu s přečinem zanedbání péče o zvíře z nedbalosti. Případem se kriminalisté dále zabývají.

     V souvislosti s tímto případem byla v pátek dne 13. července 2018 provedena domovní prohlídka v obci Sedlec. Na místě byla nalezena desítka uhynulých psů na různých místech. Během dne se kriminalistům podařilo najít jednoho pejska ještě živého. Případem se policisté dále intenzivně zabývají.

prap. Hana Rubášová
13. července 2018 


 

vytisknout  e-mailem