Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Telefon za volant nepatří

Řidiči, buďte rozumní  

   Bohužel dnes není výjimkou, že lze za volantem spatřit řidiče s telefonem v ruce. Nezapomeňte, že podle zákona o provozu na pozemních komunikacích řidič nesmí při jízdě vozidlem držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení. Zároveň je povinen se plně věnovat řízení vozidla a sledovat situaci v provozu na pozemních komunikacích. Z toho jasně vyplývá, že se zákaz vztahuje i na psaní sms.
   Plzeňští policisté šetřili v loňském roce přibližně tři stovky přestupků, kdy se řidiči plně nevěnovali řízení a během jízdy telefonovali.
   Každý by si měl uvědomit, že ve chvíli, kdy takto poruší zákon, především ohrožuje nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Tím, že svou pozornost odvádí od situace na vozovce  k telefonnímu hovoru, ztrácí tolik potřebnou schopnost rychlé reakce. Snadno se pak může stát, že způsobí například dopravní nehodu. Ne každý takový incident skončí pouze rozbitými plechy a sepisováním škodné události pro pojišťovny. Bohužel může celá nehoda skončit i zraněním či dokonce smrtí.
   A proto nezapomínejte, že pokud řídíte vozidlo a v tu chvíli se vám rozezvoní mobil, dřív než hovor přijmete, zastavte na nějakém bezpečném místě, kde nebudete ostatní účastníky omezovat či dokonce ohrožovat. Teprve pak lze hovor přijmout. Pak už nic nebrání tomu, věnovat se plně telefonátu.  Uvědomte si, že není nic důležitějšího, než každý den svá auta v pořádku zaparkovat před domy a ke svým rodinám se vrátit živí a zdraví.

vytisknout  e-mailem