Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Studénka

MS kraj - na železničním přejezdu se střetlo nákladní vozidlo s vlakem 

studenka.jpgDne 22. 7. 2015 krátce před 7.45 hodin došlo na železničním přejezdu ve Studénce na Novojičínsku ke střetu nákladního vozu a vlaku. V důsledku střetu zemřeli tři lidé, další byli vážně zraněni.

Místo události bylo zajištěno policisty, po vyproštění a ošetření osob započali policisté s prvními úkony trestního řízení. Vzhledem k charakteru události, rozsáhlosti místa neštěstí, kdy části vlaku a vozu byly rozmetány na stovkách metrů, i ohledání místa činu bylo velmi náročné. Na místě pracovaly týmy kriminalistických techniků, které dokumentovaly předmětnou situaci. K dokumentaci byla využita též speciální technika, nasazen byl i vrtulník Letecké služby Policie ČR.

Stejně tak byl povolán tým policejních krizových interventů, poskytujících pomoc, jak cestujícím, tak příbuzným obětí. Souběžně pokračovali kriminalisté také ve zjišťování identity dvou zesnulých. Poté byli k příbuzným dvou zemřelých ve věku 39let a 49let vysláni krizoví interventi. O moravskoslezském týmu krizových interventů jsme vás informovali letos v únoru na tiskové konferenci, detailněji viz http://www.policie.cz/clanek/tym-krizovych-interventu.aspx.

Policisté rovněž po události zadrželi 50letého cizince nákladního vozu. Podrobil se prvotním nutným úkonům, následovala lékařská vyšetření. Orientační dechová zkouška řidiče byla negativní. K výslechům řidiče byl přibrán tlumočník. Podezřelý se k události vyjádřil. Policejní komisař zahájil trestní stíhání 50letého muže pro trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Pachateli tohoto skutku hrozí trest odnětí svobody od tří do deseti let.

Policejní komisař nařídil soudní pitvu zesnulých. Následkům střetu posléze podlehla i další oběť, muž ve věku 64let. Kriminalisté pokračují i v konaných výsleších svědků a poškozených. K objasnění některých okolností byli přibráni znalci z oboru dopravy či soudního lékařství.

Na místě neštěstí zasahovaly desítky policistů, jak pořádkové, dopravní služby, tak služby kriminální policie a vyšetřování či speciální pořádkové jednotky. Kriminalisté nyní pokračují ve vedeném vyšetřování.

mjr. Mgr. Gabriela Holčáková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
23. 7. 2015

 

vytisknout  e-mailem