Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Tým krizových interventů

MS kraj - na tiskové besedě byla představena práce krizových interventů  

krizovi_interventi_2015_02.jpgTématem tiskové besedy, která se uskutečnila v pátek 20. února, byla problematika krizové intervence, týmu specialistů, kteří poskytují tzv. první pomoc obětem a pozůstalým. Jsou to policisté, kteří sdělují rodinám tragické informace o úmrtí jejich nejbližších a v prvních okamžicích po události tak pomáhají čelit této krizové situaci. Besedy se zúčastnil ředitel Krajského ředitelství policie krizovi_interventi_2015_01.jpgMoravskoslezského kraje plk. Mgr. Tomáš Kužel, kpt. Mgr. Zuzana Baranová, koordinátorka týmu krizových interventů (psycholožka), krizový intervent por. Mgr. Jan Syslo a pozůstalý po obětech zvlášť závažného zločinu vraždy.

V průběhu besedy se novináři měli možnost dozvědět informace o vzniku, fungování a současné praxi týmu krizových interventů. Měli také možnost vyslechnout si slova muže z Raškovic, kterému se opory interventa, konkrétně Mgr. Sysla, dostalo v tu chvíli, kdy se dozvěděl o smrti nejbližších. Jinak vyzní činnost, kterou se interventi zabývají, pokud je podávána v obecné rovině. Úplně jinak vyzní poskytnutí pomoci, pokud ji tlumočí člověk, kterému byla v těch nejtěžších chvílích poskytnuta.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tým krizových interventů

Kriminalista, dopravní policista, policista z obvodního oddělení, psycholožka,…. Co mají společného? Patří k těm, kteří bývají na místě největších lidských tragédií a poskytují prvotní pomoc obětem nebo pozůstalým.

Dvaadvacet policistek a policistů, včetně kpt. Mgr. Zuzany Baranové, která je současně koordinátorka i členka, tvoří „Tým krizových interventů“. Lidé, kteří se dobrovolně rozhodli být oporou a prvním nárazníkem těm, kterým se v jedné vteřině převrátil život.

Tým vznikl v prosinci 2010. Během čtyř let svého trvání byli interventi nasazeni ve 458 případech a s krizovou situací se pomohli vyrovnat téměř 1270 obětem či pozůstalým. V rámci moravskoslezské regionu jsou rozděleni do dvou oblastí, vždy po jedenácti lidech. Jednu oblast tvoří Bruntál, Opava a Ostrava a druhou Ostrava, Frýdek-Místek a Nový Jičín.

Vyjíždějí nejen k násilným trestným činům, ale také k dopravním nehodám, sebevraždám, úrazům, a dalším krizovým událostem. Bezprostředně po tragické události musí zvládnout náročné a složité situace. Musí být emocionální oporou pro oběti nebo pozůstalé, prostředníkem mezi nimi a vyšetřovatelem. Musí řešit praktické věci podle potřeby (jak to říct dětem, jak vyřešit pohřeb, kdo vyvenčí psa….). Pomohou zprostředkovat následnou péči u neziskových organizací. K jejich standardní výbavě patří nejen automobil a mobilní telefon, ale také deka, termoska, hračky (které v rámci projektu vyrábějí vězni v Heřmanicích). Do výjezdového batohu si interventi, i když jsou sami nekuřáci, kupují cigarety nebo čokoládu pro ty, kterým pomáhají.

Závěrem dáme slovo mjr. Mgr. Zuzaně Baranové: „ Za tu partu lidí jsem neskonale vděčná, je to pro ně práce navíc. Jsme super parta, která si vzájemně vypomůže a táhne za jeden provaz. Protože to má smysl.“

por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
20. 2. 2015

vytisknout  e-mailem