Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Stop drogám před školou

PLZEŇSKÝ KRAJ - Závěrečná tisková zpráva k realizaci projektu "Stop drogám před školou". 

Počátkem března loňského roku zahájili policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje projekt „Stop drogám před školou“.
 
Smyslem celého projektu bylo přímým působením minimalizovat držení a užívání omamných a psychotropních látek v okolí škol na území Plzeňského kraje, omezit první kontakt s drogou ve známém, mládeži blízkém prostředí a v neposlední řadě zvýšit právní vědomí mládeže v oblasti drogové problematiky. Projekt byl zaměřen na rizikovou skupinu dospívající mládeže, orientován do okolí školských zařízení na území celého Plzeňského kraje, neboť toto prostředí bývá pro mládež nejrizikovější a věk mládeže, která má první kontakt s drogou, se snižuje.
 
Název projektu mohl u veřejnosti vzbudit zdání o represivních raziích ve školách. Opak je ale pravdou. Policisté se služebními psy vyhledávají drogy v okolí škol a se studenty navazují neformální komunikaci, při které je mnohdy zjišťována i řada informací o „drogové problematice“ daného místa. Studenti hovoří o svých zkušenostech s drogami i zkušenostech svého okolí, svých blízkých. O reálných účincích drog, o kontaktu s drogou i následcích, které přináší aplikace drogy. V rámci projektu policisté provedli v osmi případech besedu, spojenou s názornou ukázkou práce policistů z oddělení služební kynologie.
 
Od počátku realizace projektu do současné doby bylo provedeno 64 akcí, při nichž byly zejména v okolí středních škol vyhledávány omamné a psychotropní látky. Při těchto realizacích bylo zkontrolováno téměř tisíc osob. Z tohoto počtu u 116 studentů byla služebním psem značena přítomnost omamných a psychotropních látek. Padesát devět osob u sebe skutečně drogu mělo. Jednalo se o marihuanu. Někteří studenti při sobě měli aplikační prostředky. Policisté během realizací projektu uložili 43 blokových pokut v celkové částce vyšší než osmnáct tisíc korun.
 
Během jedné z akcí byl před školským zařízením zadržen 23letý muž podezřelý z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Při následném šetření jeho protiprávního jednání vyšlo najevo, že v uplynulých měsících (od září 2013) rozdal několika osobám ve věku od 19ti marihuanu a tuto měl i blíže nestanoveným osobám prodat. V červnu si tak převzal od policistů služby kriminální policie a vyšetřování Plzeň – venkov záznam o sdělení podezření z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Dle trestního zákoníku hrozí pachateli takového trestného činu trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.
 
Vedení všech zúčastněných školských zařízení hodnotilo projekt „Stop drogám před školou“ velmi pozitivně. Pozitivně vnímala realizaci celého projektu i samotné vyhledávání drog i drtivá většina studentů. S ohledem na vyhodnocení projektu a zájem školských zařízení budou policisté ve vybraných lokalitách Plzeňského kraje pokračovat i nadále.
 
por. Ivana Jelínková, DiS.
16. ledna 2015
 
 

vytisknout  e-mailem