Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Statistika dopravní nehodovosti na Domažlicku

DOMAŽLICKO – Dopravní policisté bilancují první pololetí roku 2013. 

     Domažličtí dopravní policisté evidují za první pololetí letošního roku celkem 229 dopravních nehod, což je o čtyři dopravní nehody méně než za stejné období v loňském roce. K 128 dopravním nehodám došlo v obci, 101 dopravní nehoda se udála na silnicích mimo obec. Při dopravních nehodách vyhasly na okresních silnicích dva lidské životy, vloni zemřel jeden člověk. Nárůst hodnot zaznamenali policisté v počtu těžce zraněných osob, v letošním roce utrpělo těžká zranění dvanáct osob, kdežto v loňském roce to byly pouze čtyři osoby. K výraznému poklesu došlo u počtu lehce zraněných osob, kdy policisté evidovali 86 lehce zraněných. V prvním pololetí loňského roku bylo při dopravních nehodách lehce zraněno 105 lidí.
     Celková škoda způsobená při dopravních nehodách přesáhla 18 milionů korun, což představuje ve srovnání s loňských pololetím nárůst o dva miliony korun.
     Nejvyšší podíl na zavinění dopravní nehody mají řidiči motorových vozidel, a to v 213 případech. Řidič nemotorových vozidel zavinili sedm dopravních nehod, chodec jednu dopravní nehodu a lesní zvěř či domácí zvíře bylo viníkem dopravní nehody ve třech případech.
     Požití alkoholických nápojů u viníka dopravní nehody zaznamenali policisté ve 22 případech, což představuje v porovnání s loňským pololetím pokles o osm případů.
     Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod se již tradičně řadí nesprávný způsob jízdy (128), nepřiměřená rychlost (65) a nedání přednosti v jízdě (22).
     Nahlédneme-li do statistiky nehodovosti podle dnů s největším počtem nehod, je na prvním místě pátek se 42 nehodami. Následuje úterý (38) a čtvrtek (36). Naopak nejméně řidičů havarovalo v neděli (25) a ve středu (27).
     S příchodem letního období a prázdnin se provoz na silnicích zvýšil, a proto apelujeme na všechny účastníky silničního provozu, aby se nejen za volantem chovali zodpovědně, ohleduplně a dodržovali pravidla silničního provozu. Zároveň všem řidičům přejeme spoustu šťastných kilometrů bez nehod!

por. Mgr. Dagmar Brožová
18. července 2013

vytisknout  e-mailem