Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Řídím - piju nealko pivo

Nealko se rozdávalo i v Rokycanech 

     Překvapení, to byl výraz, který převládal u  motoristů kontrolovaných na Rokycansku v rámci dnešní dopravní akce. Zodpovědní řidiči byli totiž odměňováni v rámci realizace celorepublikového projektu Policie ČR a Českého svazu pivovarů a sladoven „Řídím – piju nealko pivo“ nealkoholickým pivem. K odměně stačilo jediné – „nenadýchat“ při provedené dechové zkoušce.
 
     Projekt má ovlivnit bezpečnost a plynulost silničního provozu. Na silnicích Rokycanska (včetně dálnice) se v prvních sedmi měsících tohoto roku „prohánělo“ dvanáct řidičů, kteří pod vlivem alkoholu, či jiné omamné látky, zavinili dopravní nehodu. Je to číslo, které odpovídá skoro desetině všech řešených dopravních nehod. Někteří řidiči z uvedené desetiny  jsou pak "obsaženi" i v údaji ohledně  trestného činu, ke kterému dochází velice často právě na silnicích - ohrožení pod vlivem návykové látky. Těchto řidičů, kteří byli odhaleni policejní kontrolou, nebo se dopustili dopravní nehody a byly ve stavu vylučujícím způsobilost, bylo 36.
 
     V Rokycanech se tak na různých místech setkali řidiči mezi dvanáctou a druhou hodinou odpoledne nejenom s dopravními policisty, ale i s promotérkou členského pivovaru, která jim v případě, že byla jejich dechová zkouška negativní, předala nealko pivo, informační leták a alkohol testr. Principem přitom je upozornění na fakt, že se řidič nemusí vzdát svého oblíbeného piva, aby on i ostatní, které po cestě potká, bezpečně dorazili ke svému cíli. Může totiž využít vhodnější alternativu v podobě „nealka“.
 
     Během uvedené doby bylo  rozdáno několik desítek nealkoholických moků. Odměnu si vysloužili řidiči různých dopravních prostředků. Od řidičů osobních vozidel, nákladních vozidel a motocyklů, po cyklisty. Pro ně všechny totiž platí stejný zákaz požití alkoholu před jízdou, nebo usednout za volant, či řídítka v době, kdy by mohl být užitím této nebo jiné návykové látky ovlivněn. 
 
     Další výsledky, které celá dnešní dopravně bezpečnostní akce přinesla mezi 9 a 14 hodinou, se pak týkaly už protiprávního jednání, které bylo kvalifikováno jako přestupek.  Jejich bilance je : 26 přestupků ze  75 zkontrolovaných vozidel. Za 25 přestupků byla uložena bloková pokuta, přičemž výše uložených pokut  překročila 20 tisíc korun a jeden přestupek bude oznámen dle věcné příslušnosti správnímu orgánu. V tomto případě se jednalo o řidiče s pozitivní dechovou zkouškou, kdy naměřená hodnota  alkoholu nepřesáhla dvě desetiny promile.
 
 
nprap. Bc. Jana Tomková
23.8.2012

vytisknout  e-mailem