Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

projekt Řídím, piju nealko.

Nealko pivo poctivé řidiče potěšilo 

     Během letošních letních prázdnin stejně jako loni byl na území celého Plzeňského kraje ve spolupráci Policie České republiky a Českého svazu pivovarů a sladoven realizován celorepublikový dopravně preventivní projekt s názvem „Řídím, piju nealko pivo“, který je zaměřený na problematiku konzumace alkoholických nápojů účastníky silničního provozu a šíření informací souvisejících s problematikou bezpečnosti silničního provozu v rámci prevence dopravních nehod.
     Tato kampaň probíhala v rámci celostátní dopravně bezpečnostní akce a jejím cílem byla nejen běžná kontrolní činnost, kdy policisté kromě požití alkoholu řidiči před jízdou kontrolovali dodržování ostatních obecně platných pravidel silničního provozu, jako je dodržení stanovené rychlosti jízdy, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí nebo telefonování za jízdy, ale zejména jsme chtěli i preventivně působit na řidiče a společně s promotéry představit nealkoholické pivo, které je bezpečnou alternativou pro milovníky zlatavého moku, kteří se jej nechtějí vzdát ani při řízení vozu.
     Během akce rozdávali dopravní policisté a pracovníci preventivně informačního oddělení Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje společně se zástupci pivovaru všem řidičům, kteří podstoupili dechovou zkoušku s negativním výsledkem, malé dárečky jako odměnu a poděkování - plechovku nealkoholického piva a jednorázový alkoholtest.    
      Dárečky dostávali řidiči na území celého Plzeňského kraje. S hlídkami se lidé mohli setkat v Plzni, Přešticích, Rokycanech, Holešově, Štěpánovicích, Boru u Tachova nebo u obce Všeruby. Po dobu trvání akce policisté zkontrolovali na čtyři stovky řidičů, kdy z tohoto počtu celkem čtyři řidiči řídili svůj vůz pod vlivem alkoholu a jeden řidič požil před jízdou jinou omamnou látku. Nejvyšší hladinu alkoholu v krvi pak zjistili při orientační dechové zkoušce dopravní policisté u jednoho z řidičů v Plzni a to 1,26 promile.
     Kolegové dále řešili řadu dalších přestupků, kdy nejčastějšími byly nevyhovující technický stav vozidla, nepoužití bezpečnostních pásů při jízdě nebo nedodržení stanovené rychlosti jízdy.
      Celý projekt byl ze strany kontrolovaných řidičů hodnocen velmi pozitivně, na žádném ze stanovišť se policisté nesetkali s negativním ohlasem. Všechny obdarované motoristy plechovka piva a alkoholtest potěšili a někteří dokonce vyslovili přání, že takto by měla vypadat každá silniční kontrola. Pro ty řidiče, kteří byli přistiženi při řízení vozu pod vlivem alkoholu, pak akce mohla být jednak poučením, že se v takovém případě vždy dopouští protiprávního jednání, ale i upozorněním, že se nemusí vzdát oblíbeného piva, aby do cíle dojeli bezpečně.
     Pokud nahlédneme do policejních statistik, pak zde vyčteme, že během prvních sedmi měsíců letošního roku policisté řešili na území Plzeňského kraje celkem 2.061 dopravních nehod, kdy celkem 165 nehod bylo způsobeno v důsledku požití alkoholu viníkem nehody před jízdou. U 96 řidičů přitom bylo naměřeno přes 1,5 promile alkoholu v krvi.

por. Ing. Hana Štefflová
31. srpna 2012

vytisknout  e-mailem