Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Přeshraniční pronásledování

V praxi si vyzkoušeli pronásledování pachatelů 

Dne 14. 5. 2009 bylo provedeno společné cvičení Policie České republiky a bavorské policie zaměřené na přeshraniční pronásledování. V rámci cvičení si policisté Územního odboru vnější služby v Domažlicích a bavorské policie ve Furth im Waldu v praxi vyzkoušeli možnost pronásledování nebezpečných pachatelů, kteří v motorových vozidlech unikají přes bývalý hraniční přechod Všeruby – Eschlkam, přičemž jsou pronásledováni orgány policejních sborů cizího státu přes hranice.

Cvičení bylo rozděleno do dvou částí se zaměřením na průchod informací o pachatelích mezi ČR a SRN. V první části bylo simulováno spáchání trestného činu – krádeže motorového vozidla na území SRN a pronásledování vozidla přes HP Všeruby, když k zadržení došlo na území ČR u obce Kdyně orgány bavorské policie.

Ve druhé části cvičení bylo simulováno spáchání trestného činu loupeže, ke kterému došlo v Domažlicích, přičemž policisté Policie ČR pronásledovali podezřelé vozidlo s pachateli na území SRN, kde je nedaleko města Furth im Wald zadrželi a předali orgánům činným v trestním řízení v SRN.

Do akce bylo zapojeno celkem 12 policistů obou smluvních stran.

Cvičení bylo oběma stranami hodnoceno velmi pozitivně a ukázalo na připravenost obou policejních sborů pro případ nutnosti přeshraničního pronásledování, včetně rádiové komunikace mezi oběma zeměmi.

 

přeshraniční pronásledování 2
přeshraniční pronásledování 1
přeshraniční pronásledování

 

 nprap. Vladislava Čejková

vytisknout  e-mailem