Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Předvánoční období

Nedejte zlodějům šanci 

K předvánočnímu období patří bezesporu nákupní horečka. Každý se snaží sehnat dárky pro své blízké a známé. Jedni se na Vánoce těší, jako na svátky pohody a klidu, no a ti druzí z důvodů lehce získaných peněz. Právě v tomto období totiž mají nejvíce „práce“ kapsáři, kteří navštěvují tržiště a další místa, kde pak uplatňují své zlodějské praktiky. Odcizené peněženky nebo rovnou celé tašky okamžitě předávají dalším kumpánům, kteří se postarají o jejich obsah. Největší zájem mají pochopitelně o peníze a platební karty s vyznačeným PIN kódem. Pro zloděje pak není nic jednoduššího, než z nejbližšího bankomatu vybrat maximální množství peněz. Proto každý, kdo vlastní platební kartu, by se k ní měl chovat zodpovědně a v žádném případě by na ni neměl zaznamenávat PIN kód.
Zloději „číhají“ všude, proto nikdy neodkládejte v samoobsluhách a hypermarketech své tašky a kabelky do nákupních vozíků. Stačí totiž chvilka nepozornosti a vaše taška či kabela může v mžiku změnit majitele.
Další, kdo by měl být na pozoru před podvodníky a zloději, jsou naši nejstarší spoluobčané. Ve většině případů dochází k  jejich  okrádání přímo u nich doma. Proto  si nikdy do svých příbytků nepouštějte cizí osoby. Nikomu nevěřte a ty, kteří vám nesou výhru nebo přeplatek za plyn či elektřinu, „žeňte“ od svých dveří.  Podvodníci jsou totiž velmi fikaní a vyhlédnutou oběť dokážou snadno zmást a poté okrást. Mnohdy i o celoživotní úspory.
V každém případě buďte opatrní a na své věci si dávejte větší pozor, ať vám nepříjemná zkušenost se zlodějem nezkazí nastávající svátky.
(ilustrační foto)
nprap. Hana Klečalová
4. 12. 2010

vytisknout  e-mailem