Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Chraňte své rodiče - seniory

Starší lidé jsou stále vyhledávaným terčem zlodějů a podvodníků 

Přesto, že  policie  i různá  média před touto skutečností  veřejnost  stále varují,  objevují se  nové případy, kdy senioři přichází o své úspory, mnohdy i celoživotní. Podvodníci a zlodějové se na naše starší spoluobčany neustále zaměřují. Jsou pro ně  snadným terčem. Vyhledávají   osoby starší, osaměle žijící, s  omezenou tělesnou pohyblivostí, využívají jejich zhoršené smyslové vnímání, špatnou orientaci v prostoru a čase. Zneužívají jejich důvěřivost a v neposlední řadě spoléhají na jejich horší paměť, a tím pádem špatnou schopnost popsat pachatele.
 
Police žádá především občany, jejichž rodiče patří do této ohrožené skupiny , aby se svými blízkými o tomto problému hovořili, neustále jim připomínali, aby byli obezřetní při jednání s cizími lidmi, nikoho neznámého nevpouštěli do bytu  a cizím lidem nedůvěřovali. Pachatelé často působí seriózně a přátelsky.
Trestná činnost na seniorech je často páchána organizovanými skupinami pachatelů, mnohdy i se zahraniční účastí. Své oběti si typují, objíždí osobními auty vesnice a vyhledávají vhodné „objekty“, sledují je při návratu domů z obchodu, pošty apod. Proto je důležité všímat si cizích osob ve svém blízkém okolí, podezřelých skupinek lidí či vozidel.  V případě, že se ve vašem okolí objeví „pochybní“ lidé či vozidla, neváhejte volat číslo 158, kdy okamžitě přijede na místo policie a situaci prověří.  
 
Několik příběhů okradených seniorů z toho měsíce:  
Okradená seniorka - Jičínsko
Deky zdarma? -  Jičínsko
Senioři pozor  - Trutnovsko
 
Úspěchy policie
Dopadení pachatelů této trestné činnosti je vzhledem k jejich schopnostem a organizovanosti  obtížné.  Veřejnost může  svojí pozorností a pohotovostí přispět k řešení případů trestné činosti páchané na seniorech.  Příkladem je případ z Náchodska. Občan, který nezůstal lhostejný, reagoval na volání seniorky a zavolal na linku 158. Policisté tak krátce po činu zadrželi podezřelou skupinu lidí, která se  měla vnutit do bytu 75leté paní a okrást ji - čtěte zde.
 
Scénář zlodějů:
zpravidla jsou dva, jeden upoutá pozornost a druhý krade
vydávají se za pracovníky různých institucí, nebo tvrdí že dobře znají jejich blízké
vetřou se do domu či bytu pod záminkou odpočtu elektrické energie, plynu, vody, údajné výhry či dědického řízení, domovního prodeje, koupě věcí, jejich údajné tísně
používají trik s rozměněním bankovky, většinou 5000 nebo 2000 korun a přitom zjistí, kde mají celoživotní úspory, které ukradnou !
pozor na lákavé zprávy o zvýšení důchodu, vrácení přeplatku nebo výhře
často žádají podepsat různé smlouvy nebo dokumenty (pojištění, televize, rozhlas)
 
Jak se bránit možnému okradení:
nedávat se do hovoru s cizími lidmi, kteří by jednali podle tohoto scénáře
nepouštět je do domu, či do bytu
požádat o pomoc sousedy, nebo rodinu
ihned volat Policii na linku 158, 156, 112
!! Dobré je si poznamenat registrační značku vozidla !!
 
Bezpečnostní zásady:
zabezpečit dům (kukátko, řetízek)
sousedská výpomoc, dobré vztahy
při každém podezření volat policii
neotvírat neznámým osobám
ve výtahu nejezdit s cizími lidmi
nechlubit se šperky, cennostmi
návštěva zástupců úřadů, institucí, řemeslníků po vzájemné dohodě, požádat o předložení služební průkaz nebo jiného dokladu - zavolat na úřad
instituce většinou domlouvají návštěvu svých pracovníků telefonicky předem
 
Libuše Holá
29. 7. 2010

 

vytisknout  e-mailem