Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Řídili pod vlivem alkoholu

I pro cyklisty platí zákaz požívání alkoholu  

Během uplynulých dnů řešili policisté několik případů, při kterých zjistili, že je řidič pod vlivem alkoholu. Ve dvou případech to bylo při šetření dopravní nehody, v jednom při běžné kontrole.
K prvnímu případu, kdy byl řidič pod vlivem alkoholu, vyjížděli dopravní policisté v pátek, tj. 10. června 2011, kolem 18:00 hod. do obce Svojšín. Na přímém úseku komunikace zde havaroval 29letý cyklista, kterému se namotala část oděvu na pedál kola. Policisté s mužem provedli dechovou zkoušku, která měla pozitivní výsledek. Přístroj naměřil hodnotu 0,70 promile alkoholu. Vzniklou škodu na jízdním kole odhadli policisté na 200 korun. Cyklistovi za to, že řídil kolo pod vlivem alkoholu, hrozí pokuta od 10 000 do 20 000 korun.
Jiného cyklistu, 37letého muže, zastavili ten samý den stříbrští policisté. Cyklista jel po komunikaci ve směru od Stříbra na obec Únehle. Při kontrole policisté zjistili, že je pod vlivem alkoholu. Přístroj naměřil hodnotu 2,86 promile, opakovaným měřením byla zjištěna hodnota dokonce 3,10 promile. V tomto případě hrozí cyklistovi pokuta ve výši 25 000 až 50 000 korun.
V posledním případě se jednalo opět o dopravní nehodu, ke které došlo 12. června letošního roku krátce před 13:00 hod. Po komunikaci od Tachova na Ctiboř jel 19letý mladík s osobním vozidlem Seat. Při projíždění levotočivé zatáčky údajně reagoval na lišku, která mu měla vběhnout do jízdní dráhy. Mladík proto strhl řízení, vozidlo tak uvedl do smyku a následně vyjel do levého silničního příkopu, kde přední částí vozidla narazil do kmene stromu. Ke střetu s liškou nedošlo. Dechová zkouška, kterou policisté s řidičem provedli, byla pozitivní. Opakovaným měřením přístroj naměřil až 0,78 promile alkoholu. Pozitivní však byla i zkouška na návykové látky, kdy přístroj zjistil přítomnost THC (marihuana). Na základě pozitivních zkoušek byl mladík převezen na lékařské vyšetření a odběr krve. Škodu na vozidle a silničním příkopu odhadli policisté na celkem 111 000 korun.
Všemi případy se policisté i nadále zabývají.  

por. Bc. Dagmar Jiroušková
13. 6. 2011

vytisknout  e-mailem