Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Řidiči jezdili pod vlivem alkoholu

HOLÝŠOVSKO, DOMAŽLICKO – Během víkendu prokázaly dechové zkoušky u 14 řidičů jízdu pod vlivem alkoholu. Mezi nimi byl i řidič, který nadýchal téměř 2,6 promile alkoholu. 

Na konci minulého týdne (1. – 3. července 2022) policisté z územního odboru Domažlice vykonávali zvýšený dohled zaměřený na bezpečnost a plynulost silničního provozu, k zajištění klidu a veřejného pořádku v okolí obce Holýšov v souvislosti s tamním konáním vícedenního hudebního festivalu. Žádné závažné narušení veřejného pořádku policisté neřešili, ale dopravní policisté, kteří se zaměřili u řidičů mimo jiné na požití alkoholických nápojů a návykových látek před jízdou nebo během jízdy, odhalili jedenáct případů, kdy dechové zkoušky u řidičů prokázaly přítomnost alkoholu v hodnotách do jedné promile. Tato porušení zákona policisté evidují jako přestupková jednání.

 V jednom případě je pak třicetiletý řidič podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Toho dopravní policisté zastavili a kontrolovali v pátek ve večerních hodinách v prostoru autobusové zastávky v obci Ohůčov. Na přístroji se objevila hodnota přes jedno promile alkoholu v dechu. Policisté zahájili úkony trestního řízení a případem se dále zabývají.  

I na Kdyňsku a Domažlicku policisté řešili řidiče, kteří usedli za volant pod vlivem alkoholu.

Dne 1. července 2022 ve večerních hodinách v obci Prapořiště zastavili kdyňští policisté devětačtyřicetiletého řidiče osobního vozidla tovární značky Škoda. Provedená dechová zkouška u muže prokázala téměř dvě promile alkoholu. Následnou kontrolou policisté zjistili, že dotyčný muž řídil vozidlo i přesto, že má na základě rozhodnutí Magistrátu města Chomutov uloženou sankci zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na dobu 12 měsíců s platností do první poloviny měsíce července 2022. Ve věci kdyňští policisté zahájili úkony trestního řízení pod podezření ze spáchání přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky je i devětačtyřicetiletý řidič opět osobního vozidla tovární značky Škoda, kterého v sobotu krátce před půlnocí zastavili a kontrolovali policisté z obvodního oddělení policie Domažlice na benzinové čerpací stanici v obci Draženov. V tomto případě se na displeji přístroje objevila hodnota téměř 2,6 promile alkoholu.

Všemi případy se policisté nadále zabývají. Apelujeme na všechny řidiče, aby dodržovali a respektovali všechna pravidla silničního provozu. Alkohol za volant nepatří.  

nprap. Barbora Šmaterová, DiS.
4. července 2022

vytisknout  e-mailem