Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Přibývá podvodů v online prostředí

DOMAŽLICKO – Kriminalisté evidují podvodná jednání na internetu, podvody s nákupem kryptoměny. Apelují na veřejnost, aby lidé byli obezřetní a chránili svoje finanční prostředky. 

     Domažličtí kriminalisté zaznamenávají v těchto dnech nárůst týkající se přijatých oznámení v souvislosti s podvody v online prostředí. Jedná se o prodej zboží přes internet, kdy prodávající kupujícího podvede, vyláká z něj peníze a poté s ním přestane komunikovat. Dalším případem jsou prodeje domácích mazlíčků po internetu, kdy jsou kupující opět podvedeni. Nebo v neposlední řadě investice do kryptoměn. V souvislosti s tím policisté apelují na občany, aby byli obezřetní a chránili svoje finanční prostředky zejména tím:

  • nikomu po telefonu nesdělovat své osobní údaje
  • neposílat na neznámé adresy a na neznámé internetové stránky kopie osobních dokladů, platebních karet nebo jiných písemností s osobními údaji
  • nesdělovat nikomu přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a nepotvrzovat žádné notifikace v bankovních aplikacích po telefonickém rozhovoru nebo jiné komunikaci s neznámými osobami
  • nereagovat na hovory z neznámých zahraničních telefonních čísel
  • nezasílat finanční prostředky platebními službami (jako například Western Union, WorldRemit, PayPal) neznámým osobám
  • neinstalovat si do počítačů či mobilních telefonů aplikace pro vzdálenou podporu (AnyDesk, Teamviewer atd.) a aplikace pro přístup směnáren virtuálních měn, pokud těmto aplikacím nerozumíte

     Kriminalisté šetří případ, kdy žena reagovala na inzerát na internetovém portálu, kdy prodávající nabízel k prodeji kočku. Neznámý prodejce ženu instruoval, aby si do mobilního telefonu nainstalovala aplikaci WorldRemit a prostřednictvím této aplikace měla proběhnout platba za kočku. Během týdně přišly ženě žádosti o stržení platby, které autorizovala, a bylo jí tak strženo 85 tisíc korun. Kočku však žena nezískala.
     V dalším případě prodával na inzertním internetovém portálu muž svoje lyže, které již nepotřeboval. Na inzerát mu odpověděl neznámý muž, který uvedl, že je až z druhého konce republiky a že si pro lyže pošle kurýra a že částku za lyže zaplatí předem na jeho platební kartu. Proto po prodávajícím požadoval číslo platební karty, platnost platební karty a také CVC kód ze zadní strany platební karty. Prodávající mu všechny tyto údaje zaslal včetně zůstatku finanční hotovosti na svém bankovním účtu. Záhy zjistil, že částka mu nebyla přičtena, ale naopak z jeho účtu neznámý pachatel zadal peněžní transakci 34 tisíc korun putující do Singapuru.  
     V několika případech se lidé nechali zlákat vidinou zhodnocení svých úspor a chtěli investovat do kryptoměn. Zaujali je reklamy na sociálních sítích nebo je oslovil kdosi přes komunikační platformu v mobilním telefonu. Podle instrukcí si naistalovali došlý software AnyDesk pro vzdálený přístup a nechali provést převod finančních prostředků se záměrem nakoupení bitcoinů. Poškození tak přišli o více než 80 tisíc korun, aniž by získali požadované bitcoiny.

por. Mgr. Dagmar Brožová
7. března 2022

vytisknout  e-mailem