Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Preventivní kontroly dopravních policistů

PLZEŇ - Dopravně preventivní akce se zaměřením zejména na problematiku v souvislosti s požíváním alkoholických nápojů a jiných návykových látek dopadla dobře. 

Včera dne 24. listopadu 2021 v dopoledních hodinách proběhla v rámci teritoria Městského ředitelství policie Plzeň dopravně preventivní akce se zaměřením zejména na problematiku v souvislosti s požíváním alkoholických nápojů a jiných návykových látek. Dopravní policisté během celé akce kontrolovali dodržování pravidel v silničním provozu. Při kontrolách policisté prováděli s řidiči dechové zkoušky, které vyšly s negativním výsledkem. I zbytkový alkohol je pěkný "neřád" a může řidičům natropit nemilé starosti.  Naštěstí byli všichni řidiči v tomto ohledu vzorní. Ale i nějakých prohřešků se řidiči v dopravě dopustili. Policisté zjištěné přestupky řešili dle jejich závažnosti. Zjistili celkem 18 přestupků, a to nejméně u tří desítek kontrolovaných vozidel. Za porušení pravidel v silničním provozu byla v 16 případech řidičům uložena pokuta v příkazním řízení na místě. Ve dvou případech byli provozovatelé vozidel oznámeni příslušnému správnímu orgánu k dalšímu projednání, a to za přetížení vozidla. Nejčastějších prohřešků se řidiči dopouštěli v podobě držení hovorového zařízení za jízdy nebo nebyli připoutáni během jízdy bezpečnostními pásy či nerespektovali dopravní značku B1 (zákaz vjezdu všech vozidel), a to v obou směrech v Šumavské ulici v Plzni. Policisté dále s řidiči řešili i nevyhovující technický stav jejich vozidel. Kontrolám neušli ani chodci. Ve dvou případech se dopustili přestupkového jednání. Jeden z hříšníků si dokonce vyšlápl přes železniční přejezd na červenou. 

Podobné akce probíhají během celého roku v teritoriu krajského města, kdy se policisté zaměřují nejen na alkohol, doklady, povinnou výbavu, technický stav vozidla, ale i na pátrání po hledaných osobách a věcech a odcizených motorových vozidlech. Preventivní kontroly se týkají i chodců a cyklistů. 

Dopravně bezpečnostími akcemi preventivního charakteru to ovšem nekončí a policisté dále dohlíží nad bezpečností a plynulostí v silničním provozu. Zhruba o tři hodiny později, okolo druhé hodiny odpoledne, jestřábímu oku dopravní hlídky neuniklo kontrole osobní motorové vozidlo, u jehož řidičky policisté provedli dechovou zkoušku na zjištění přítomnosti alkoholu v dechu s pozitivním výsledkem. Detekční přístroj naměřil hodnotu ve výši 1,05 promile alkoholu. Policisté na místě 38leté řidičce na místě zadrželi její řidičský průkaz a vyzvali ji k lékařskému vyšetření ve zdravotnickém zařízení spojenému s odběrem biologického materiálu, s čímž na místě souhlasila. Touto zjištěnou skutečností se dále dopravní policisté zabývají.

Policisté budou i nadále v podobných akcích pokračovat. Apelují na všechny účastníky silničního provozu, aby byli ohleduplní, respektovali a dodržovali daná pravidla a vyvarovali se tím z případných protiprávních jednání a rizik spojených s dopravní nehodovostí, protože "nehoda není náhoda".

nprap. Veronika Hokrová
25. listopadu 2021

vytisknout  e-mailem