Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Pravidla jízdy v jízdních pruzích

PLZEŇ- Dodržování pravidel vede ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu. 

     Řidiči v souvislosti s probíhajícími úpravami na pozemních komunikacích v Plzni neznají, či nerespektují pravidla silničního provozu a v některých frekventovaných místech se tvoří také kvůli tomu tvoří kolony.

     Pravidlo ,,ZIP´´:řazení zip.png
Jedná se o střídavé řazení. Řazení se do kolony daleko před koncem pruhu či snad bránění ostatním řidičům v zapojení se do průběžného pruhu, pokud na to mají nárok, je přitom v rozporu se silničním zákonem, přesněji s pravidlem obecně označovaným jako "zipování". Zákon o silničním provozu tento způsob řazení definuje takto:

Při souběžné jízdě umožní řidiči vozidel jedoucích v průběžném pruhu řidičům vozidel do tohoto pruhu přejíždějících z pruhu, který přestal být průběžným, vjet tak, aby se vozidla jedoucí v průběžném pruhu a vozidla do něho přejíždějící mohla řadit střídavě po jednom do jízdního proudu průběžného pruhu.

DZ-IP 29zip.jpg 

Pravidlo zipu tedy označuje způsob řazení aut do průběžného pruhu. A to tehdy, pokud jeden z nich končí. Pravidlo se opírá o pojem "souběžná jízda". Platí právě a pouze při souběžné jízdě, stejně jako je při souběžné jízdě možné na víceproudé komunikaci "předjíždět" zprava - nepovažuje se to za předjíždění.

jízda v pruzích.jpg

Konkrétní ustanovení o přejíždění do středního jízdního pruhu, jsou-li na pozemní komunikaci vyznačeny tři jízdní pruhy nebo více jízdních pruhů v jednom směru jízdy:

(6) Na pozemní komunikaci o třech jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy smí řidič přejíždět z levého jízdního pruhu do středního jízdního pruhu jen tehdy, neohrozí-li řidiče přejíždějícího do středního jízdního pruhu z pravého jízdního pruhu; obdobně se postupuje při přejíždění z levých jízdních pruhů do středních jízdních pruhů na pozemní komunikaci o čtyřech a více jízdních pruzích vyznačených na vozovce.

(7) Je-li pro zařazování do průběžného jízdního pruhu zřízen připojovací pruh, je řidič povinen před zařazením do průběžného pruhu užít připojovacího pruhu. Při zařazování z připojovacího pruhu do průběžného pruhu řidič nesmí ohrozit řidiče jedoucí v průběžném pruhu. Není-li připojovací pruh zřízen, je řidič povinen dát přednost v jízdě vozidlům jedoucím v průběžném pruhu.

Vždy se jedná o vzájemný respekt a toleranci řidičů. Buďtě tedy k sobě vzájemně ohleduplní a dodržjte pravidla silničního provozu. 

prap. Hana Rubášová
10. září 2018

Odkazy do noveho okna

ulice Jízdecká

ulice Jízdecká 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem