Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Použila záchrannou brzdu k zastavení vlaku

PLZEŇ - Za jízdy zatáhla za záchrannou brzdu ve vlaku. Ten začal prudce brzdit přímo v Ejpovickém tunelu mezi Kyšicemi a Dýšinou. Doubravečtí policisté ve věci prošetřují veškeré okolnosti a zjišťují přesnou příčinu vzniku události. 

V každé vlakové soupravě je stále připravena k okamžitému použití pro případ nenadálé situace, kterou nelze vyřešit jinak. Madlo záchranné brzdy je připraveno k použití nejen pro samotné cestující, ale i dopravce. V těch nejnutnějších případech lze za záchrannou brzdu zatáhnout bez následků.

Takového jednání se dopustila 48letá žena, která dne 14. února 2022 krátce před devátou hodinou večer, za dosud přesně nezjištěné situace, zatáhla v plně rozjetém vlaku za madlo záchranné brzdy, který začal v Ejpovickém tunelu prudce brzdit. Tou dobou se v něm nacházelo zhruba 50 cestujících a směřoval do železniční stanice Plzeň hlavní nádraží. Po důkladné kontrole průvodčího, vlakvedoucího a svědků byla ve vlakové soupravě zjištěna konkrétní cestující, která madlo záchranné brzdy použila. Vzhledem k tomu, že se žena při komunikaci nejevila v dobré fyzické kondici, byli přivoláni záchranáři, kteří si ženu již ve stanici převzali do své péče. Přivolaní policisté cestující ženu ztotožnili, kdy u ní na místě nebylo možné provést dechovou zkoušku ani orientační test na případné užití jiných návykových látek. Z tohoto důvodu u ní bylo v nemocničním zařízení zažádáno o odběr biologického materiálu. Při této události na železnici nedošlo k žádnému zranění osob, zpoždění vlaku a ani ke škodě na majetku. Doubravečtí policisté se dále touto událostí zabývají, zjišťují přesnou příčinu jejího vzniku a spolupracují s dopravcem. 

nprap. Veronika Hokrová
16. února 2022

vytisknout  e-mailem